Nemecko chce opäť zakázať neonacistov

Porušujú ústavné princípy a obhajujú násilie. Takto sa pozerá drvivá väčšina politickej scény na krajne pravicovú Národnodemokratickú stranu Nemecka (NPD).

04.12.2013 07:22
NPD, Nemecko Foto: ,
Demonštrácia krajne pravicovej NPD z 1. mája 2013 v Berlíne.
debata (1)

Spolkové štáty chcú neonacistov zakázať. V minulosti však tento pokus viac ráz zlyhal a v Nemecku stále nepanuje jednoznačná zhoda na tom, či je to správne riešenie. "Zákaz jednoducho bude znamenať, že vodcovia strany sa stiahnu do ilegality a už ich nebudeme môcť kontrolovať,“ povedala pre televíziu Deutsche Welle odborníčka na extrémizmus Claudia Luzarová z univerzity v Bielefelde.

Neonacisti nemajú poslancov vo Bundestagu, momentálne však majú zástupcov v parlamentoch v spolkových krajinách Sasko a Meklenbursko-Predpomoransko. O žiadosti týkajúcej sa zákazu bude rozhodovať nemecký Federálny ústavný súd. Podanie mali predložiť spolkové štáty v utorok. V roku 2011 šokovalo Nemecko odhalenie bunky Národnosocialis­tického podzemia.

Jej členovia majú podľa obžaloby na konte vraždy ôsmich nemeckých Turkov, jedného Gréka a jednej policajtky. Neonacisti nemali prepojenie na NPD. Vyšetrovanie vrážd však bolo podľa kritikov zdĺhavé a nedostatočné. Postavenie krajne pravicovej strany mimo zákona by podľa nich prispelo k tomu, aby sa rasistickým a xenofóbnym činom venovala zvýšená pozornosť. "Zákaz NPD je dôležitý preto, že tým príde o svoju logistickú základňu. Predstavuje nebezpečenstvo pre demokraciu,“ citoval nemecký magazín Die Welt Ralfa Jägera, sociálnodemokra­tického ministra vnútra spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko.

NPD na seba upútala pozornosť aj počas kampane pred septembrovými voľbami, keď podľa Deutsche Welle rozdávala kondómy cudzincom a vybraným Nemcom.

Nie je to prvý pokus, ktorý sa týka zákazu neonacistickej strany. V roku 2003 sa doň zapojila aj federálna vláda. Ústavný súd však rozhodol v prospech NPD. Tentoraz spolkové krajiny dúfajú, že zákaz prejde. Federálne ministerstvo vnútra je však pomerne skeptické a vláda sa ani nezapája do podania proti krajne pravicovej strane. "Spolkové štáty si s tým musia poradiť samotné,“ uviedol pre magazín Der Spiegel minister vnútra Hans-Peter Friedrich (CSU).

Predkladatelia podporujú zákaz NPD 244-stranovým materiálom. "Verdikt je však úplne otvorená záležitosť. Nie preto, že by NPD nebola neonacistickou stranou. Všetci vedia, že je to tak. K dispozícii však musí byť dostatok dôkazov, že predstavuje jednoznačné nebezpečenstvo pre demokratický politický systém v Nemecku,“ vysvetľuje Orkan Kösemen, z Bertelsmannovej nadácie, ktorý sa zaoberá otázkami extrémizmu.

Podľa odborníka okrem toho samotný zákaz NPD až tak veľa nezmení. "Celý problém pravicového extrémizmu nemôžeme zúžiť na túto stranu. NPD je jeho súčasťou, ale je to tiež iba vrchol ľadovca. Nič viac a nič menej,“ povedal pre Pravdu Kösemen.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #krajná pravica #NPD