Veliteľa libanonského Hizballáhu zabili v Bejrúte

Jedného z významných veliteľov libanonského šiitského hnutia Hizballáh Hasana Lakisa v noci na stredu zabili v Bejrúte.

04.12.2013 16:11
debata (7)

K činu sa podľa agentúry DPA neskôr prihlásila doteraz neznáma sunnitská skupina. Zahraničné agentúry poukazujú na fakt, že Lakisova vražda prišla v čase, keď ozbrojenci Hizballáhu pomáhajú Damasku v boji proti rebelom v Sýrii.

„Islamské hnutie odporu oznamuje smrť jedného zo svojich lídrov, mučeníka Hasana Lakisa, ktoré zavraždili pri jeho dome vo východnom Bejrúte,“ citovala agentúra AFP z vyhlásenia Hizballáhu. K útoku došlo okolo polnoci.

Podľa agentúry AP ho z tesnej blízkosti zasiahli z pištole s tlmičom piatimi guľkami do hlavy a krku. Hoci ho previezli do blízkej nemocnice, zraneniam v nej podľahol, povedal agentúre AP nemenovaný libanonský činiteľ. Neznámemu strelcovi sa podarilo uniknúť. Na uzavretom mieste činu zisťujú okolnosti prípadu vyšetrovatelia Hizballáhu.

Hizballáh vzápätí pripísal Lakisovu vraždu Izraelu, ktorý sa vraj v minulosti už niekoľkokrát pokúsil Lakisa zabiť. Izraelská vláda však toto obvinenie kategoricky poprela.

„Izrael nemá s týmto incidentom vôbec nič spoločné,“ citovala DPA z vyhlásenia hovorcu izraelského ministerstva zahraničia Jigala Palmora. „Od Hizballáhu sú to automatické obvinenia, je to reflex. Nepotrebujú žiadne dôkazy a jednoducho čin pripíšu Izraelu,“ povedal Palmor.

Izraelský denník Times of Israel ale napísal, že Izrael mohol mať na smrti Lakisa záujem. Lakis mal údajne na starosti okrem iného obstarávanie munície a rakiet ohrozujúcich Izrael. K zabitiu Lakisa sa však na internete prihlásila doteraz neznáma skupina, označujúca sa za Brigádu slobodných sunnitov z Baalbeku. Pravosť ich vyhlásenia sa však zatiaľ nedá overiť. Hizballáh je spojencom vlády sýrskeho prezidenta Bašára Asada a členovia hnutia bojujú v sýrskej občianskej vojne po boku vládnych jednotiek. Vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh v polovici novembra vyhlásil, že ponechá svojich bojovníkov v Sýrii, tak dlho, ako to bude potrebné.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Libanon #šiiti #Hizballáh #sunniti #Hasan Lakis