Putin vraj možno amnestuje Pussy Riot a Chodorkovského

Úrad ruského prezidenta v stredu varoval médiá pred unáhlenými špekuláciami ohľadom pripravovanej prezidentskej amnestie, ktorá má byť koncom roku vyhlásená pri príležitosti 20. výročia prijatia ruskej ústavy.

04.12.2013 18:04
Putin Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin
debata (1)

Informácie o tom, že amnestia bude „rozsiahla“ a má zahrnúť snáď všetky nenásilné trestné činy, viedla ruských komentátorov k úvahám, či sa Kremeľ neodhodlá prepustiť svojich prominentných väzňov.

Médiá špekulujú o oslobodení bývalého mocného šéfa koncernu Jukos Michaila Chodorkovského, ktorý si odpykáva mnohoročný trest za údajné krádeže ropy, daňové podvody a defraudácie, či o omilostení väznených punkeriek zo skupiny Pussy Riot. V ich prípade by predčasné ukončenie trestu bolo skôr symbolické – Marija Aljochinová a Nadežda Tolokonnikovová si svoj ​​dvojročný trest odpykajú budúci rok v marci.

Hovorí sa napríklad aj o opozičnom vodcovi Alexejovi Navaľnom, ktorý bol nedávno odsúdený za údajné krádeže dreva v spoločnosti Kirovles. Po odvolaní mu síce súd zmenil päťročný trest na podmienečný, ale záznam v trestnom registri by mu ďalší politický boj značne skomplikoval. Amnestia by vec pravdepodobne vyriešila.

Ruský opozičný líder Alexej Navaľný fotografuje... Foto: SITA/AP, Dmitry Lovetsky
Navaľný, opozícia, Putin, Rusko, súd Ruský opozičný líder Alexej Navaľný fotografuje pomocou mobilného telefónu, na ktorého kryte má nálepku s podobizňou ruského prezidenta Vladimira Putina s nápisom "Zlodej".

Podľa Dmitrija Peskova, hovorcu prezidenta Vladimira Putina, sú ale všetky úvahy predčasné, unáhlené a nesprávne. Putin síce práve v stredu schválil návrh na amnestiu, ktorý mu predložila prezidentská rada pre ľudské práva. Obsah amnestie ale bude podľa Peskova ešte len upresnený vrátane kategórií trestancov, ktorí majú šancu na milosť.

Šéf prezidentskej rady Michail Fedotov v stredu však na Peskovove rady nedbal a vyhlásil, že na zozname amnestovaných by Chodorkovskij, Aljochinová aj Tolokonnikovová mohli byť. Podľa agentúry Reuters by ich prepustenie na slobodu mohlo byť okázalým Putinovým gestom pred februárovou zimnou olympiádou v Soči.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #amnestia #ruská opozícia