Kyjev hlási: rozhodnú nervy

O všetkom sa rozhodne do 48 hodín, reagoval na pokračujúce protivládne demonštrácie predovšetkým v Kyjeve Aleksander Kwaśniewski, niekdajší poľský prezident.

04.12.2013 21:00
Ukrajina, protesty Foto: ,
Protestujúci Ukrajinci.
debata (9)

„Stúpenci integrácie s EÚ musia byť rozhodní a udržať dynamiku protestu. Len tak prinútia prezidenta Viktora Janukovyča ustúpiť. Osud revolúcie sa rozhodne do 48 hodín,“ povedal v stredu Kwaśniewski denníku Rzeczpospolita.

Demonštranti v Kyjeve si v stredu vzali na mušku sídlo ministerstva vnútra a súdu v kyjevskom Ševčenkovskom obvode. Práve tam stíhajú deviatich mladých ľudí za účasť na sobotňajšom brutálnom zásahu polície proti demonštrantom. Svojím konaním mali vyprovokovať reakciu, za ktorú sa premiér Mykola Azarov ospravedlnil a ktorá vlastne zmenila občiansky protest na politický.

Deň sa začal neúspešným pokusom demonštrantov blokovať budovu vlády a znemožniť tak rokovanie kabinetu. Hermetické uzavretie okolia sídla políciou však znemožnili plán opozície a vláda v stredu rokovala. Práve prechod od občianskeho na politický protest prinútil pravdepodobne premiéra Azarova, aby počas zasadnutia vlády opätovne zdôraznil ochotu moci „garantovať právo na pokojné formy protestov vrátane blokovania sídiel kritizovaných vládnych inštitúcií“. Ako však pripomenul, vládna moc nedopustí protesty prekračujúce ústavný rámec a platné zákony.

Patová situácia

„Zatiaľ to vyzerá na remízu. Vláda funguje, úrady pracujú a demonštranti sú v uliciach. Čaká sa len, kto urobí chybu, stratí nervy a použije silu,“ povedal politológ Vadim Karasjov pre agentúru UNIAN. Podľa neho moc potrebuje situáciu upokojiť a vydržať do prezidentských volieb v roku 2015.

„Na druhej strane sa opozícia bude usilovať udržať revolučnosť na Námestí nezávislosti premiestňovaním demonštrantov od sídla vlády a prezidenta k ďalším objektom a tak stále narúšať stabilitu moci. Neznamená to však úspech. Je to patová situácia,“ dodal Karasjov. Jeho kolega politológ Vladimir Fesenko vidí východisko v rokovaní.

Na kyjevskom bulvári Kreščatik a Námestí... Foto: SITA/AP, Sergei Grits
Kyjev, Ukrajina, protest Na kyjevskom bulvári Kreščatik a Námestí nezávislosti sa štiepe nielen politika, ale aj drevo, vďaka ktorému demonštranti odolávajú mrazom.

Ukrajinci potrebujú dialóg

„Po neúspešnom utorkovom pokuse odvolať vládu sa logicky ponúka dialóg. Ibaže ani jedna strana naň nie je pripravená. V tejto situácii by mohli podať pomocnú ruku zahraničné organizácie,“ zamýšľa sa Fesenko. Nevylučuje ani silový variant, ktorý podľa neho bude veľkou hrozbou pre vládnu moc, opozíciu, pre všetkých. V tejto súvislosti sa obe proti sebe stojace strany obávajú provokácií. Opozičný líder Arsenij Jaceňuk napríklad v stredu vyslovil špekuláciu, podľa ktorej nie je vylúčené, že „vládna moc podstrčí mŕtvolu demonštranta alebo policajta, aby mala dôvod tvrdo zasiahnuť“ a očistiť obsadené budovy.

Hlavne Kyjevskú mestskú radu, ktorá sa stala revolučným štábom radikálnej strany Sloboda. Práve pri jej obsadzovaní časť útočníkov rozbíjala sklenenú výplň na vchode. „Obyčajní“ revolucionári im však strhli masky, aby bolo vidieť tváre provokatérov, od ktorých sa drvivá väčšina demonštrantov dištancuje.

Situácia sa zmenila

„Ukrajina nepotrebuje ešte jednu revolúciu,“ tvrdí denník The Washington Post. Od čias tzv. oranžovej revolúcie sa podľa novín zmenila krajina i Janukovyč, demokraticky zvolený prezident, ktorého stále podporuje veľká časť Ukrajincov. Aj noviny vidia východisko v okrúhlom stole.

„V takom prípade Janukovyč môže čiastočne zmierniť svoju nespokojnosť, dohodnúť sa na novom termíne podpisu asociačnej dohody s úniou. A Európania by mali pokračovať vo finančnej pomoci Kyjevu, ak sa Ukrajina dohodne s Medzinárodným menovým fondom,“ sumarizuje v úvodníku washingtonský denník.

Poslovia Kyjeva

V snahe udržať nohu v otvorených dverách spolupráce s EÚ posiela Kyjev zástupcov do Bruselu. Podľa nemenovaného ukrajinského diplomata citovaného agentúrou ITAR-TASS delegácia vedená vicepremiérom Sergejom Arbuzovom by mala v Bruseli rokovať medzi 16. až 20. decembrom. Už od stredy, podľa agentúry Interfax-Ukrajina, je v Moskve iná skupina, vedená tentoraz vicepremiérom Jurijom Bojkom.

Predmetom rozhovorov je „rozvoj dvojstranných vzťahov vrátane plynárenského priemyslu“. Potvrdili by sa tak informácie, podľa ktorých by sa delegácia mala v Moskve pridať k prezidentovi Janukovyčovi. Pri návrate z oficiálnej návštevy Číny má totiž v pláne „medzipristátie“ v ruskej metropole. Očakáva sa, že s prezidentom Vladimirom Putinom podpíše tzv. cestovnú mapu ukrajinsko-ruskej spolupráce.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty #Kyjev #Viktor Janukovyč #Ukrajina