Európska komisia má plán na boj proti ilegálnej imigrácii

Európska komisia (EK) predstavila niekoľko riešení problematiky nelegálnej imigrácie, ktoré by mali tiež zabrániť podobným tragédiám, aká sa stala v októbri pri pobreží talianskeho ostrova Lampedusa.

05.12.2013 07:05
debata (2)

Potopenie sa lode s africkými utečencami si vtedy vyžiadalo až 300 obetí na životoch. Plán v stredu predstavila komisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová. „Návrhy a opatrenia sú európskou odpoveďou, ktorá môže zmeniť situáciu,“ povedala. Lídri EÚ budú o novom pláne rokovať na svojom summite v Bruseli 19. a 20. decembra.

Hlavným bodom plánu je zintenzívnenie hliadkovania v Stredozemnom mori. Posilnenie hliadok od Cypru po Španielsko v spolupráci s Európskou hraničnou agentúrou (Frontex) bude stáť asi 14 miliónov eur ročne. EK vyčlenila ďalších 50 miliónov eur pre krajiny, ktoré čelia vysokému prílevu ilegálnych utečencov. Taliansko dostane až 30 miliónov z tejto sumy.

Krajiny by mali tieto financie okrem posilnenia námorných hliadok využiť napríklad na vylepšenie záchytných utečeneckých centier alebo na lepšiu koordináciu boja proti imigrácii. Na boj proti obchodu s ľuďmi a organizovanému zločinu vrátane pašovania ľudí bude podľa EK potrebných ďalších 400-tisíc eur ročne.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Lampedusa #imigrácia