Záhreb dá náhradu za manželstvá

Jej stúpenci ju ospevujú ako chorvátsku Janu z Arku a Željka Markičová (49) si svoj triumf naplno užíva. Nová hviezda katolíckej pravice, ktorá so svojou občianskou iniciatívou V mene rodiny v nedeľňajšom referende presadila ústavný dodatok o tom, že "manželstvo je zväzkom medzi mužom a ženou", pokračuje v križiackom ťažení proti legalizácii zväzkov osôb rovnakého pohlavia.

05.12.2013 07:18
Željka Markičová Foto: ,
Željka Markičová, nová ikona konzervatívnych katolíkov v Chorvátsku, v nedeľu oslavovala víťazstvo v referende, ktoré zakotvilo, že ,,manželstvo je zväzkom medzi mužom a ženou".
debata (20)

Vláda však cúvnuť nemieni. Kabinet sociálneho demokrata Zorana Milanoviča už dnes prerokuje návrh zákona o registrovanom partnerstve.

Zákon, ktorý sa vládna väčšina chystá v parlamente schváliť do konca mesiaca, dá homosexuálnym párom všetky práva, aké majú heterosexuáli, s výnimkou označenia ich zväzku za „manželstvo“ a možnosti osvojiť si deti. Ak však jeden zo životných partnerov je rodičom, biologickým či hoci aj adoptívnym, druhý sa môže stať poručníkom jeho dieťaťa.

Získa tak právo spolurozhodovať o všetkých otázkach spojených so starostlivosťou, s výchovou, so vzdelávaním i zdravím dieťaťa. Markičová s podporou vrchnosti vplyvnej katolíckej cirkvi to označuje za podvodný pokus prepašovať okľukou do zákonníka adopciu detí homosexuálnymi pár­mi.

Bývalá novinárka s lekárskym diplomom, ktorej chorvátske médiá predpovedajú veľkú politickú budúcnosť, sa oháňa podporou takmer milióna Chorvátov hlasujúcich v nedeľu za ústavnú poistku proti homosexuálnym manželstvám, čo je podľa nej takmer toľko, ako pred dvoma rokmi vo voľbách získala stredoľavicová koalícia premiéra Milanoviča.

Markičová, o ktorej podľa denníka Jutarnji list pravica uvažuje nielen ako o nádejnej kandidátke v budúcoročných voľbách do Európskeho parlamentu, ale aj ako o perspektívnej vyzývateľke ľavicového prezidenta Iva Josipoviča, sebavedomo vyzvala vládu na stiahnutie návrhu zákona o registrovaných partnerstvách. Zdôvodnila to tým, že až dve tretiny hlasujúcich sa v referende vyslovili za jej návrh.

„Veľký počet voličov povedal, že pre nich je manželstvo životný zväzok ženy a muža, ktorý musí ústava chrániť. Ak sa vy teraz pokúšate interpretovať to tak, že my, čo sme hlasovali ZA, sme mysleli iba na formu, na označenie manželstva, a nie na jeho obsah, potom nám to budete musieť vysvetliť. A som veľmi zvedavá, kto vám uverí,“ odkázala vláde cez portál Media servis.

Premiér Milanovič už v nedeľu upokojoval predstaviteľov sexuálnych menšín, že o práva, ktoré sa im vláda zaviazala dať, neprídu. Životné zväzky budú môcť uzatvárať rovnako ako heterosexuáli pred zástupcom matričného úradu v prítomnosti dvoch svedkov. Na partnerov sa budú vzťahovať všetky práva, aké majú manželia pri spoločnom vlastníctve, dedení, v daňovej oblasti alebo napríklad pri získavaní informácií o zdravotnom stave ich životného druha. Ak jeden z partnerov bude cudzinec, môže na základe registrovaného zväzku získať chorvátske občianstvo.

Aj pri zániku registrovaného partnerstva bude rovnaký postup ako pri rozvode. Na výzvu, aby minister verejnej správy Arsen Bauk svoj návrh stiahol, lebo je v rozpore s novým ústavným dodatkom, sociálnodemokra­tický politik Markičovú obvinil, že sa dostáva do konfliktu sama so sebou. „Ústavný súd vyriekol, že také referendum, aké sa konalo, nesmie mať vplyv na práva osôb rovnakého pohlavia,“ zdôraznil minister v spravodajskej relácii RTL Danas a Markičovej pripomenul, že pred vypísaním plebiscitu sama tvrdila, že homosexuálov sa ústavný dodatok nedotkne.

Aj vicepremiérka Milanka Opačičová, ktorá je tiež ministerkou sociálnych vecí, Markičovej odkázala, že vláda návrh zákona v žiadnom prípade neprehodnotí. „Mám dosť rúk na to, aby sme ten zákon odhlasovali. Zákon bude prijatý a v parlamente môže byť iba zlepšený, nič iného neprichádza do úvahy,“ povedala pre denník 24sata.

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Chorvátsko #referendum #Markičová #LGBTI+