Sťaží Zeman vznik vlády?

Český prezident sa možno chystá zasiahnuť do podoby rodiacej sa vládnej koalície. Médiá špekulujú, že Zeman sa môže postaviť proti dvom politikom z ČSSD.

05.12.2013 07:24
Miloš Zeman Foto: ,
Miloš Zeman
debata

V tejto súvislosti sa hovorí o sociálnych demokratoch, s ktorými prezident nemá dobrý vzťah. Ide o Lubomíra Zaorálka, tieňového ministra zahraničných vecí, a o Jiřího Dienstbiera, o ktorom sa uvažuje, že povedie rezort spravodlivosti.

Bohuslav Sobotka, líder ČSSD, takmer úplne odmieta možnosť, že by Zeman odmietol mená ľudí, ktoré mu predloží ako návrhy na nových ministrov. „Musel by mať zásadné, závažné dôvody,“ citoval ho portál Lidovky. Sobotka dodal, že podľa ústavy prezidentovi neprislúcha, aby politicky zasahoval do zloženia vlády.

Dienstbier sa vyjadril podobne, pričom zašiel ešte ďalej. „Zeman by si nemal vybavovať účty so sociálnou demokraciou,“ povedal pre server Novinky. Dienstbier patrí ku krídlu v ČSSD, ktoré si neželalo zvolenie Zemana na Pražský hrad.

Zaorálek verí, že prezident nebude vytvárať problémy pri vzniku novej vlády. „Úlohy sú jasne určené. Odmietam špekulovať o tom, že niekto nebude dodržiavať pravidlá,“ poznamenal pre portál Aktuálně, keď poukázal na právomoci dané ústavou. V nej sa píše, že prezident vymenúva ministra na návrh premiéra.

Uvedený pojem sa však dá chápať širšie. S touto otázkou sa stretlo Slovensko počas vládnutia Vladimíra Mečiara. Vtedajší prezident Michal Kováč odmietol návrh Ivana Lexu na ministra. Ústavný súd podal výklad ústavy, že hlava štátu môže, ale nemusí vymenovať kandidáta do vlády.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #vláda #Česko #ČSSD