Revolucionári majú nárok na osemhodinový spánok

Opozícia pokračuje v okupácii viacerých kyjevských objektov. Okrem paláca kultúry Október majú pod kontrolou aj múzeum Ukrajinský dom a Dom odborov.

05.12.2013 10:00
Janukovyč, obrázok, Ukrajina Foto: ,
Protestujúci roztrhol obrázok ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyča.
debata (2)

Hlavne však Kyjevskú mestskú radu. Všade tam majú demonštranti možnosť oddychovať, spať a hlavne skryť sa pred mrazivým počasím. Najkontroverznejším je obsadenie mestskej rady aktivistami radikálnej strany Sloboda. Pracovníkov úradu síce púšťajú do práce, ale chodby a hlavná rokovacia sála sa zmenili na nocľaháreň.

„Ide o mestský úrad a my sme Kyjevčania. Teda máme právo byť tu,“ tvrdili reportérom denníka Segodňa viacerí dočasní obyvatelia objektu v strede ústredného kyjevského bulváru Kreščatik. Do budovy však už nepúšťajú hocikoho. Počiatočné exkurzie zvedavcov sú minulosťou. Objekt je zároveň pripravený na prípadné pokusy uvoľniť ho silovými prostriedkami. Napríklad v „pohotovosti“ sú palice pochádzajúce z vianočného stromčeka, ktorý rozobrali demonštranti na Námestí nezávislosti. Pravdepodobne majú poslúžiť pri blokovaní hlavného vchodu. Väčšina ľudí sa usalašila na chodbách a v hlavnej rokovacej sále. Tá sa premenila na spálňu výlučne pre demonštrantov. Celkove v objekte môže prespávať až 1 000 ľudí. Svoj kútik majú aj zdravotníci. Kvôli množstvu ľudí je jedáleň na chodbe. V priestoroch kuchyne je dostatok potravín. Vidieť haldy bochníkov chleba a nádoby s medom. Počas návštevy revolucionárov práve kŕmili borščom. Navyše každý, kto chcel, sa mohol prihlásiť za člena strany Sloboda.

Aj v paláci kultúry Október boli všade na chodbách i v priľahlých miestnostiach spiaci „eurodemonštranti“. Priamo na zemi v niekoľkých radoch. Pavel Kirilenko, šéf oblastnej organizácie Sloboda a teraz šéforganizátor v objekte určenom pôvodne na koncerty a športové podujatia, ubezpečil, že počet ľudí ešte nedosiahol kritickú úroveň. Vraj ak bude treba, tak sprístupnia aj prvé poschodie. Zatiaľ je kapacita asi tisíc ľudí.

Denný režim demonštrantov prísne dodržujú. Aktivisti spia šesť až osem hodín a následne ich posielajú na Námestie nezávislosti, kde demonštrujú tri až štyri hodiny. Po vykonaní misie sa vracajú späť, aby sa zohriali a dostali niečo pod zub, a opäť mieria na námestie. Po osemhodinovej „práci“ si opäť môžu pospať.

V snahe čeliť ochoreniu organizátori rozdávajú elektrické sušiče na topánky. V objekte sú v nepretržitej pohotovosti aj dobrovoľní zdravotníci. Ťažko chorých zatiaľ nemali. Pomoc poskytujú aj ľuďom, ktorí utrpeli zranenie pri zrážkach s políciou a boja sa zájsť do nemocnice.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #protest #Kyjev #Viktor Janukovyč #Ukrajina