V jemenskej metropole útočili atentátnici, zomierali ľudia

Najmenej 20 ľudí bolo zabitých a desiatky ďalších zranených pri štvrtkovom útoku skupiny zatiaľ neznámych ozbrojencov na sídlo ministerstva obrany v jemenskej metropole Saná.

05.12.2013 10:48
debata

Prvú bilanciu útoku oznámilo ministerstvo telefonicky médiám. V krátkom vyhlásení, ktoré citovala televízia, ministerstvo uviedlo, že „väčšina“ útočníkov bola zabitá, ich počet ale nespresnilo.

Minister obrany Muhammad Násir Ahmad je na návšteve v USA.

K zodpovednosti za útok sa zatiaľ nikto neprihlásil. Akcia ale podľa agentúry AP nesie charakteristické znaky operácií al – Kájdá, ktorej jemenská odnož sa radí k najnebezpečnejším na svete.

Samovražedný atentátnik najprv narazil s autom naloženým trhavinami do hlavnej brány ministerského komplexu v centre Saná, po explózii nasledovala streľba. Po výbuchu zaútočila na areál skupina ozbrojencov, ktorí údajne nakrátko obsadili vojenskú nemocnicu a ďalšie dve budovy v komplexe ministerstva obrany.

Ministerstvo oznámilo, že má situáciu už pod kontrolou. Podľa agentúry AFP ale vojaci pokračujú v prečesávaní okolia a pátrajú po prípadných komplicoch útočníkov.

Výbuch podľa AP ťažko poškodil budovu nemocnice vnútri komplexu a vyrazil okná a dvere v domoch a kanceláriách v bezprostrednej blízkosti. Explózia a následná streľba tiež podľa očitých svedkov zničili obrnený automobil, ktorý patrí armáde a tri súkromné ​​autá premenili v obhorené vraky .

Útok sa odohral na pozadí zablokovaného národného dialógu, ktorého cieľom je vyviesť krajinu z obtiažneho prechodného obdobia a dať jej stále inštitúcie.

V Jemene , najmä potom na juhozápade a juhu, zostáva aktívna miestna teroristická sieť al – Kajdá. Práve jej bojovníkom sa podľa AFP prisudzuje rad útokov proti armádnym cieľom. Okrem toho bojuje dočasná vláda v Saná aj so šiítskými povstalcami z kmeňa Hút na severe krajiny, a aj s ťažkými hospodárskymi problémami, zdedenými po mnohoročnej vláde exprezidenta Alího Abdalláha Sáliha. Ten odstúpil vo februári 2012 po takmer rok trvajúcom povstaní proti svojmu autokratickému režimu.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Jemen #Saná #atentátnik #al-Káida