Na sever Európy sa prihnal orkán Xaver, rušia sa letecké a vlakové spoje

Na Britániu, Škandinávii a severné Nemecko udrela mohutná búrka Xaver, ktorú sprevádza víchor o sile orkánu a ktorá si vyžiadala zrejme už štyri obete. Najhoršie boli zatiaľ zasiahnuté britské ostrovy, kde v Škótsku zostali desiatky tisíc ľudí bez elektriny a nejazdia tam vlaky.

05.12.2013 12:02 , aktualizované: 22:27
Belgicko, orkán, búrka, Xaver Foto: ,
Vlny udierajú na most v Blankenberge v Belgicku.
debata (1)

Na celom severe Európy bolo zrušených mnoho vlakových, leteckých a trajektových spojov. V pobrežných oblastiach sa zdvíhajú protipovodňové bariéry v obavách zo záplav vysokými morskými vlnami.

V Škótsku boli prerušené dodávky elektriny až do 100 000 domácností. Už ráno bola úplne zastavená železničná doprava a odvolaných bolo mnoho letov. Na škótskej vysočine namerali veľmi silný víchor dosahujúci v nárazoch s rýchlosťou 229 kilometrov za hodinu. Extrémne počasie si vyžiadalo uzavretie množstva ciest a mostov. Centrálna vlaková stanica v meste Glasgow musela byť evakuovaná, keď trosky prerazili sklo v streche staničnej budovy.

Pri dopravnej nehode západne od Edinburghu zahynul vodič kamiónu a štyria ľudia utrpeli zranenia, keď víchor prevrátil nákladné vozidlo na niekoľko áut. Podľa polície ďalší muž zahynul v Retford v parku severoanglickom grófstve Nottinghamshire, kde na neho spadol strom. Podľa BBC dvoch námorníkov zmietlo z lode asi 20 kilometrov južne od švédskeho pobrežia a záchranári ich zatiaľ nenašli.

Sever Slovenska varujú pred silným nárazovým vetrom

Silný nárazový vietor sa v piatok (6. 12.) môže objaviť aj v regiónoch západného Slovenska. Výstraha Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) pred silným vetrom sa preto s výnimkou juhu stredného a východného Slovenska rozšírila na celé územie.

V severných oblastiach platí výstraha pred veternými nárazmi už od dnešného podvečera, v regiónoch Liptova, Oravy, Turca, Vysokých a Nízkych Tatier dokonca výstraha 2. stupňa, a to v dôsledku vetra, ktorý môže dosiahnuť miestami rýchlosť 25 až 33 m/s.

Silný nárazový vietor na západnom a juhozápadnom Slovensku predpovedajú meteorológovia od piatkových (6. 12.) skorých ranných hodín. Od 5.00 h platí preto aj v tejto oblasti výstraha SHMÚ 1. stupňa. Trvať má až do soboty (7. 12.) do 12.00 h.

Britské úrady oznámili, že kvôli búrke, ktorú v Nemecku označujú Xaver, vo Švédsku Sven a v Dánsku Bodil, večer zdvihnú protipovodňovú bariéru na Temži určenú k ochrane Londýna. Premiér David Cameron zvolá už druhú schôdzku špeciálneho bezpečnostného tímu Cobra.

Východné pobrežie Anglicka sa teraz chystá na príliv, ktorý podľa britských meteorológov bude najvyšší za posledných 60 rokov. Britská meteorologická služba vydala varovanie pre 28 miest v tejto oblasti, kde hrozia nebezpečné záplavy. Evakuované boli tisíce ľudí.

Orkán zasiahol sever Európy

Na Britániu, Škandinávii a severné Nemecko udrela mohutná búrka Xaver. Vyžiadala si prvé obete.

Fotogaléria
Vlny udierajú na most v Blankenberge v Belgicku.
Všetky lety boli zrušené na letisku...
+3Ľudia na pláži v blízkosti mesta Norddeich.

Cestujúci letu spoločnosti easyJet na linke z Londýna do Glasgowa opisovali agentúre AP, ako ich lietadlo pristálo mimoriadne v severoanglickom Manchestri. „Keď sme sa blížili Škótsku, zrazu sa všetko začalo triasť a začali sme lietať hore a dole,“ povedala jedna z cestujúcich. „Mnohým ľuďom v lietadle bolo zle, ale bolo neuveriteľné ticho. Keď posádka oznámila ‚letíme do Manchestru‘, všetci si uvedomili, že to je vážne,“ dodala.

Unikátnu protipovodňovú zábranu Oosterscheldekering zdvihlo prvýkrát od roku 2007 aj nízko položené Holandsko. Na amsterdamskom letisku Schiphol bolo zrušených vyše 50 letov.

V juhošvédskom kraji Skane od rána nefungujú žiadne vlakové spoje a železničná doprava už bola zastavená aj v Dánsku. Niektoré spoje budú zrejme obnovené až v sobotu dopoludnia. Ak bude búrka veľa silná, mohol by podľa dánskej tlačovej agentúry Ritzau byť uzatvorený aj most cez úžinu Öresund, ktorý spája Dánsko a Švédsko. Besneniu živla zrejme nebude ušetrená ani dánska metropola Kodaň, kde sa jeho dopad čaká večer.

Búrka postupujúca z Atlantického oceánu od Grónska smerom na východ tiež vraj ženie do Európy arktický vzduch aiv nižších polohách je možné očakávať sneženie.

Na severe Nemecka sa môže orkán Xaver stať podľa agentúry DPA najsilnejšou búrkou za posledných niekoľko desaťročí a víchor by tam večer mal dosiahnuť až 160 kilometrov za hodinu. Podľa niektorých meteorológov môže byť taký silný ako búrka, ktorá si spolu s nasledujúcimi záplavami vyžiadala v roku 1962 v Hamburgu 315 obetí.

Búrka si vynútila zrušenie asi stovky letov na letisku v Hamburgu a značne ochromila železničnú dopravu v severnom Nemecku. Trajektové spoločnosti nevypravili niektoré spoje na nemecké ostrovčeky ležiace v Severnom mori, podobne je trajektom nedostupný dánsky ostrov Bornholm. Prílivové vlny môžu na severe Nemecka dosiahnuť až desať metrov.

V prímorskom Dolnom Sasku a na západnom pobreží Šlezvicka-Holštajnska bolo v mnohých školách odvolané vyučovanie. Uzavreté sú tiež vianočné trhy vo veľkých severonemeckých mestách ako Hamburg, Kiel a Lübeck. Úrady tiež vyzvali občanov v rizikových oblastiach, aby počas búrky nevychádzali z domu a aj po jej odchode sa vyhýbali lesom.

Podľa meteorológov by Xaver v severnom Nemecku mohol vyčíňať až do piatku a mohol by spôsobiť väčšie škody ako búrka Christian, ktorá na severe Európy v októbri vyvracala stromy, odnášala strechy a vyžiadala si 16 mŕtvych.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Nemecko #Veľká Británia #Slovensko #vietor #orkán #Škandinávia #Xaver