Pápež zriadi komisiu na ochranu detí pred zneužívaním duchovnými

Pápež František sa rozhodol vytvoriť expertnú komisiu, ktorá mu bude radiť v otázkach ochrany detí pred sexuálnym zneužívaním duchovnými a pomoci obetiam týchto činov.

05.12.2013 15:40
Pápež František Foto: ,
Pápež František.
debata (4)

Oznámil to bostonský kardinál Sean O'Malley na záver rokovania pápežovho osemčlenného poradného zboru kardinálov, ten pripravuje zásadnú reformu úradného aparátu katolíckej cirkvi.

„Komisia má v spolupráci s biskupmi a biskupskými konferenciami pripraviť návrhy pre nové iniciatívy“ v tejto oblasti, uviedol kardinál na tlačovej konferencii. Uprenil, že majú zahŕňať ochranu detí a taktiež výchovné programy pre duchovných, seminaristov a učiteľov náboženstva. Podľa O'Malleyho vytvorenie komisie navrhol v stredu pápežovi poradný zbor kardinálov a František s tým vo štvrtok súhlasil. Tým zároveň pokračuje na ceste svojho predchodcu Benedikta XVI. Členov komisie oznámia neskôr.

Pápežov poradný zbor kardinálov sa najskôr stretol na začiatku októbra, aby prerokoval kroky pre reformu pápežskej kúrie. Podľa vatikánskeho hovorcu Federica Lombardiho, ktorého citovala agentúra APA, sa zbor stretne v dňoch 17. až 19. októbra ešte pred kardinálskym konzistóriom, zvolaným na 21. až 23 februára 2014.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #Vatikán #cirkev #zneužívanie detí