Janukovyč sa chváli dohodami s Čínou

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vo štvrtok vyhlásil, že dohody uzavreté počas jeho návštevy Číny môžu priniesť krajine investície vo výške asi ôsmich miliárd dolárov (asi 6 miliárd eur).

05.12.2013 16:24
Čína, Ukrajina Foto: ,
Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč (vľavo) si podáva ruku s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom po podpísaní dohôd v Pekingu.
debata (33)

Oznámila to agentúra Reuters. Opozícia Janukovyčovi vyčíta, že opustil krajinu počas politickej krízy a že vraj ani v Pekingu nezískal pôžičky pre krachujúcu ukrajinskú ekonomiku.

„Dokumenty, ktoré sme dnes podpísali, rozširujú hospodársku spoluprácu. Ešte sme nespočítali, koľko to bude znamenať v peňažnom vyjadrení. Už skôr sme však odhadovali, že hovoríme o približne ôsmich miliardách dolárov investícií do ekonomiky,“ povedal Janukovyč.

„Strategické partnerstvo“ s Čínou má podľa komuniké z prezidentskej kancelárie spočívať hlavne vo výrobe lietadiel a lodí, energetike, kozmickom priemysle, pri výstavbe ciest a v poľnohospodár­stve, pričom Ukrajina má záujem vyvážať na čínsky trh sójové bôby, jačmeň, pšenicu a kukuricu.

Ukrajina čelí veľkým problémom s financovaním schodku bežného účtu platobnej bilancie. Odhaduje sa, že bude na budúci rok potrebovať asi 17 miliárd dolárov (asi 12,5 miliárd eur), aby uhradila svoje záväzky pri splácaní dlhov a náklady na dovoz zemného plynu. Analytik Timothy Ash zo Standard Bank však pochybuje, že dohody uzavreté s Čínou by mohli mať vážnejší dopad na žalostný stav ekonomiky, poznamenal Reuters.

Janukovyč odletel na návštevu Číny v čase, keď davy na kyjevských uliciach žiadali prezidentovo odstúpenie kvôli odmietnutiu podpísať dohodu o pridružení k Európskej únii. Opozícia tvrdí, že Janukovyč si šiel do Pekingu hlavne po ďalšie úvery, ale Čína za terajšej situácie nehodlá Kyjev finančne podporiť. Peking vlani poskytol Ukrajine úver vo výške približne desiatich miliárd dolárov (asi 7,4 miliardy eur), poznamenal server newsru.ua.

Jeden z opozičných predákov Vitalij Kličko už skôr apeloval na čínske vedenie, aby schôdzky s Janukovyčom zrušilo. Prezident sa však vo štvrtok zišiel so svojím čínskym proťajškom a aj s predsedom čínskej vlády.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Viktor Janukovyč #Ukrajina