V líbyjskom Benghází strelci zabili amerického učiteľa

Vo východolíbyjskom meste Benghází vo štvtok strelci zabili tridsaťtriročného amerického učiteľa, ktorý si šiel von zabehať. Ako napísala agentúra AFP, v Benghází je to od vlaňajšieho útoku na americký konzulát ďalší atentát na občana USA.

05.12.2013 16:43
debata (5)

Muž z Texasu vyučoval od vlaňajška chémiu na medzinárodnej škole v Benghází. Motív útoku, ku ktorému sa zatiaľ nikto neprihlásil, nie je jasný. Vlani pri útoku na konzulát prišli o život štyria Američania vrátane amerického veľvyslanca v Líbyi.

V Benghází rovnako ako v ďalších líbyjských mestách pôsobia stále milície, ktoré sa v roku 2011 podieľali na zvrhnutí režimu Muammara Kaddáfího. Najsilnejšia je v tomto východolíbyjskom meste skupina, ktorá si hovorí Ansar aš-šaría, ktorá presadzuje zavedenie islamského práva do spoločnosti. Pripisuje sa jej aj minuloročný útok na americký konzulát.

Na konci novembra jej členovia vyprovokovali prestrelky s vojakmi a v uliciach mesta a vláda oznámila, že chce, aby sa milícia stiahla. Vojaci boli ochotní skupinu nechať odísť, ale len za podmienky, že na mieste ponechá ťažké zbrane. Proti jej prítomnosti protestovali tiež občania Benghází. Podobné protesty proti milíciám sa konajú aj v Tripolise. Ľudia brigádam pripisujú zodpovednosť za chaos, ktorý v Líbyi po Kaddáfího zvrhnutí stále panuje.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #Líbya #Tripolis #Benghází #milície