Česi si Zemanov príhovor vypočujú na Vianoce

Miloš Zeman nenadviaže na tradíciu prezidentských novoročných prejavov. Namiesto toho bude mať 26. decembra vianočné posolstvo zo zámku v Lánoch.

05.12.2013 16:48
Miloš Zeman Foto: ,
Miloš Zeman.
debata (8)

Informuje o tom portál Českej televízie. Podľa hovorcu Jiřího Ovčáčka chce Zeman nadviazať na zvyk z prvej republiky, keď mal podobné prejavy československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk. Zemanovi predchodcovia Václav Havel a Václav Klaus sa prihovárali občanom Českej republiky 1. januára.

Zemanove vianočné posolstvo by malo trvať 20 minút a malo by sa niesť vo sviatočnej atmosfére, doplnil Ovčáček. Zeman by podobne ako pri marcovej inaugurácii mal hovoriť spamäti.

Autorom novoročných prejavov bol Gottwald

Aj československí prezidenti Edvard Beneš a Emil Hácha využívali médiá na celonárodné prejavy počas Vianoc. Tradíciu novoročných prejavov založil až prvý komunistický prezident Klement Gottwald.

Pravidelné prezidentské prejavy na Nový rok po Novembri využíval aj Václav Havel. Jeho prvé slová z prejavu často spomínajú vďaka veľkému kontrastu k rétorike komunistických prezidentov. Kým hlavy štátu pred rokom 1989 sa snažili na ľudí pôsobiť predovšetkým optimisticky, Havel volil výrazne triezvejšie vety. Preslávili ho slová „Naša krajina nerozkvitá“. Havel v prejave ostro kritizoval komunizmus, zároveň ho ale označil za integrálnu súčasť našej histórie.

Jeho nástupca Václav Klaus naopak často zdôrazňoval národné hodnoty a pre charakter jeho novoročných prejavov sa medzi politikmi vžil výraz „realistický optimizmus“. Vo svojom prvom prejave pripomenul, že Česko vstupom do Európskej únie síce stratí svoju formálnu zvrchovanosť, ale túto udalosť by mal každý využiť na posilnenie slobody a demokracie. Občanov vyzval na účasť vo voľbách a vyzval politikov, aby s odvahou a systémovo riešili problémy, ktoré ľudí trápia.

O desať rokov neskôr Klaus počas svojho posledného novoročného príhovoru EÚ naopak kritizoval a vyzval na návrat k tradičným hodnotám. Česko podľa neho prežíva rastúci stav nespokojnosti, ktorý nezodpovedá relatívnemu hospodárskemu blahobytu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Zeman #Klaus #Česko #Václav Havel #novoročný príhovor