Švédi sledujú Rusov. Aj pre Američanov

Ste prekvapení? Prečo? Takto sa pýta švédska ministerka obrany Karin Enströmová. "Spolupráca tohto typu je úplne prirodzená," vyhlásila politička pre agentúru TT.

06.12.2013 12:48
Sergej Lavrov, Carl Bildt Foto: ,
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov (vľavo) a šéf švédskej diplomacie Carl Bildt.
debata

Enströmová týmto spôsobom reagovala na odhalenie verejnoprávnej Sveriges Television, že švédska tajná služba FRA zbiera informácie o ruských politikoch. Spolupracuje pritom s americkou Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA). Vyplýva to z informácií, ktoré má k dispozícii Edward Snowden. Bývalý spolupracovník NSA ich prostredníctvom médií začal zverejňovať v júni. V súčasnosti je v Rusku, kde získal dočasný azyl.

Spolupráca Švédov a Američanov je podľa všetkého veľmi plodná. Dokumenty, o ktoré sa opiera Sveriges Television, nehovoria, koho z Rusov sledujú a ani akým spôsobom. NSA však opisuje vzťahy so švédskym partnerom ako výnimočné.

„FRA poskytla unikátny súbor informácií o prioritných ruských cieľoch, ako sú lídri a vnútorná politika,“ cituje z uniknutých správ spravodajská stránka thelocal.se.

O dobrých vzťahoch amerických, ale aj britských tajných služieb so Štokholmom sa hovorí už dlho. Vláda aj FRA pripomínajú, že švédska legislatíva dovoľuje podobnú spoluprácu. „Partner nás nekontroluje. To, ako spolupracujem, je v rámci vymedzenom vládou,“ vyhlásil podľa thelocal.se už minulý mesiac šéf FRA Dag Hartlelius.

„Musíme byť schopní vykonávať spravodajské informácie, aby sme dokázali chrániť Švédsko pred budúcimi hrozbami,“ tvrdí Enströmová. Podľa nej sa všetko deje v rámci zákonov, prísnej kontroly a parlamentného dohľadu. Politička však odmietla potvrdiť, alebo vyvrátiť nakoľko Štokholm s Washingtonom spolupracoval.

Napriek slovám ministerky obrany si chce švédska opozícia po zverejnených informáciách predvolať ministra zahraničných vecí Carla Bildta.

„Ak je to prípad, v ktorom sa konalo na základe amerických záujmov, keď USA žiadali, aby Švédsko zbieralo informácie, bolo by to mimo mandátu, ktorý má podľa zákona FRA,“ vyhlásil pre TT poslanec z Ľavicovej strany Hans Linde.

„Nepredpokladám však, že by odhalenie malo výrazný vplyv na rusko-švédske vzťahy, ktoré sú najmä od roku 2010 celkom normálne,“ reaguje Ingmar Oldberg, expert na ruskú zahraničnú politiku. „Keby sa však celá vec dostala do roviny oficiálneho problému, šéf diplomacie Bildt bude pravdepodobne hlavným terčom. Je známe, že má dobré vzťahy s americkými politikmi. Angažoval sa vo Východnom partnerstve a pokúšal sa presvedčiť Ukrajinu, aby podpísala asociačnú dohodu s EÚ,“ pripomína pre Pravdu Oldberg.

Podľa diplomatických depeší, ktoré zverejnila organizácia Wikileaks, je Švédsko schopné monitorovať asi 80 percent ruských užívateľov internetu, ktorých komunikácia prechádza cez severskú krajinu. Vzťahy Washingtonu a Štokholmu sa dostali do centra pozornosti i v súvislosti so šéfom Wikileaks Julianom Assangeom. Toho chce vypočuť švédska prokuratúra v prípade údajného sexuálneho násilia. Assange, ktorý našiel útočisko na ekvádorskej ambasáde v Londýne, tvrdí, že by ho Švédi vydali Američanom.

NSA sleduje stovky miliónov mobilov

Americká bezpečnostná agentúra (NSA) si ukladá informácie o polohe najmenej stoviek miliónov mobilných telefónov v zahraničí a zhromažďuje o tom denne takmer päť miliárd záznamov. Napísal to denník Washington Post s odvolaním sa na amerických predstaviteľov a dokumenty od bývalého spolupracovníka NSA Edwarda Snowdena. NSA môže sledovať pohyb takmer akéhokoľvek mobilného telefónu na svete a dokonca zmapovať vzťahy medzi užívateľmi. Podľa denníka výkonný analytický počítačový program nazývaný CO-TRAVELER spracuje údaje nič netušiacich ľudí a podľa pohybu ich telefónov vypracuje štruktúru vzťahov medzi nimi. (čtk)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sledovanie #Rusko #odpočúvanie #NSA #USA #Švédsko