Janukovyč rokoval s Putinom o strategickom partnerstve

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč v piatok v Soči so svojim ruským náprotivkom Vladimirom Putinom diskutoval o pripravovanom strategickom partnerstve medzi oboma krajinami.

06.12.2013 16:08
Putin, Janukovyč Foto: ,
Ruský prezident Vladimír Putin (vľavo) na archívnej fotografii s ukrajinským kolegom Viktorom Janukovyčom.
debata (17)

S odvolaním sa na internetovú stránku ukrajinského prezidentského úradu o tom informovala agentúra Reuters. Janukovyč sa v ruskom letovisku zastavil na spiatočnej ceste zo štátnej návštevy Číny, kde v uplynulých dňoch zdržiaval. Prezident Ukrajinu opustil aj napriek tomu, že sa na mnohých miestach konali rozsiahle demonštrácie proti rozhodnutiu ukrajinského vedenia nepodpísať dohodu o pridružení k Európskej únii.

Putin už v minulosti vyhlásil, že Moskva a Kyjev by mali nadviazať užšiu spoluprácu. Ukrajina sa ocitla na rázcestí a dlho to vyzeralo, že sa vo svojom smerovaní prikloní skôr k Bruselu a podpíše asociačnú zmluvu a dohodu o voľnom obchode. Tesne pred summitom vo Vilniuse, kde malo k tomuto podpisu dôjsť, ale Kyjev zmenil svoj názor a rozhodol sa dokument nepodpísať.

Ukrajina si však necháva dvere otvorené oboma smermi. Ako na začiatku tohto týždňa uviedol ukrajinský premiér Mykola Azarov, krajina vyslala delegáciu do Bruselu, aby pokračovala v rokovaniach o dohode s EÚ s výhodnejšími podmienkami pre Kyjev, zatiaľ čo druhý tím vyjednávačov zamieril do Moskvy, kde sa malo hovoriť práve o strategickom rusko-ukrajinskom partnerstve.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Rusko #Vladimir Putin #Viktor Janukovyč #Ukrajina