Bez Mandelu by bola história iná, hovorí expert

„Nelson Mandela mal najväčší podiel na tom, že bieli Juhoafričania podporovali nový demokratický poriadok. A na druhej strane dokázal presvedčiť černošské obyvateľstvo, aby akceptovalo politický kompromis, ktorý viedol k tomu, že bielym zostali mnohé privilégiá,“ povedal o zosnulom juhoafrickom lídrovi Tom Lodge, autor knihy Mandela: Kritický život.

06.12.2013 18:00
Mandela, portrét Foto: ,
Fotografia je z roku 2011. Adrian Steirn ukazuje Mandelu v zrkadle. Fotografiu predali v New Yorku do súkromnej zbierky za 200-tisíc dolárov. Mandela výťažok venoval na výstavbu detskej nemocnice v Johannesburgu, ktorá nesie jeho meno.
debata (10)

Nelson Mandela strávil veľkú čas života počas apartheidu za mrežami. Ako je možné, že si dokázal udržať taký vplyv, byť najviditeľnejším lídrom?
Keď Mandelu odsúdili na doživotie, už bol dobre známy. Jeho reč v roku 1964 počas procesu potvrdila jeho medzinárodnú reputáciu. V 50. rokoch bol Mandela prvým černošským juhoafrickým politikom, ktorý pochopil, že médiá majú moc. Budoval si osobné priateľstvá s novinármi, aby si udržal výnimočné postavenie. V rokoch 1964 až 1990 jeho meno udržiavala na očiach verejnosti jeho politicky asertívna, krásna a výrečná manželka Winnie.

Ako sa jej to darilo?
Winnie bola takmer o 20 rokov mladšia ako Nelson, takže mohla slúžiť ako akýsi most medzi generáciami. Okrem toho tu bola práca Afrického národného kongresu. ANC v exile vytvorila Mandelov kult okolo jeho životného príbehu. Kampaň Prepusťte Mandelu túto funkciu splnila.

Čiže aj z väzenia dokázal Mandela ľudí osloviť?
Juhoafrická vláda zakázala jeho zobrazenia na verejnosti. V čase, keď bol vo väzení, o Mandelovi poskytovala len obmedzené množstvo informácií. Svojím spôsobom tak zaistila jeho nesmrteľnosť. Pre mnohých ľudí zostal tým energickým mladým lídrom, ktorého naposledy videli v roku 1962.

Bola by história Južnej Afriky bez Nelsona Mandelu iná?
Áno. Mandela zohrával mimoriadne dôležitú rolu pri budovaní verejnej podpory pre ANC v 50. rokoch. Hral úlohu mesianistickú alebo charizmatickú. Podľa mňa bol tým, kto stál za rozhodnutím ANC začať v 60. rokoch ozbrojený boj. Dá sa diskutovať, či to bol dobrý, alebo zlý krok.

Mandela sa však skôr spája s nenásilným zápasom.
Hoci bol vo väzení, mal zásadný podiel na začatí takzvaných rozhovorov o rozhovoroch. Bez niekoho ako on s takou autoritou, by politické riešenie situácie v Južnej Afrike trvalo dlhšie. A bolo by ho oveľa náročnejšie dosiahnuť. Mandela mal tiež najväčší podiel na tom, že bieli Juhoafričania podporovali nový demokratický poriadok. A na druhej strane dokázal presvedčiť černošské obyvateľstvo, aby akceptovalo politický kompromis, ktorý viedol k tomu, že bielym zostali mnohé privilégiá.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Nelson Mandela #Tom Lodge