Tymošenková ukončila 11-dňovú hladovku

Bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková po 11 dňoch ukončila svoju protestnú hladovku. Novinárom to v piatok potvrdila jej dcéra Jevhenija.

06.12.2013 20:05
Ukrajina, Tymošenková Foto:
Priaznivci väznenej opozičnej líderky Julie Tymošenkovej.
debata (12)

Uväznená expremiérka chcela podľa jej slov vyhovieť výzvam demonštrantov, ktorí sa obávali o jej zdravie. „Včera, keď som bola na námestí, odovzdali mi petíciu so žiadosťou, aby ukončila hladovku. Keď som jej ju dnes (v piatok) odovzdala, povedala, že oddnes na žiadosť ľudí končí s hladovkou,“ povedala Jevhenija Tymošenková reportérom v Kyjeve. K výzve sa podľa nej pridali aj nemenovaní európski lídri.

Tymošenková prestala prijímať potravu 25. novembra po tom, ako ukrajinská vláda rozhodla o nepodpísaní asociačnej dohody a dohody o voľnom obchode s Európskou úniou. Tento krok vyvolal v uliciach Kyjeva masové demonštrácie na rovnakom námestí, kde ešte v roku 2004 v rámci takzvanej oranžovej revolúcie protestovala aj samotná Tymošenková.

V roku 2011 ju uväznili na sedem rokov za zneužívanie právomocí. Práve umožnenie jej odchodu na zahraničný liečebný pobyt bolo hlavnou podmienkou EÚ na podpísanie spomínaných zmlúv. Premiér Mykola Azarov ako aj prezident Viktor Janukovyč sa však na poslednú chvíľu rozhodli, že k únii sa nepriblížia. Podľa kritikov bol za tým najmä tlak zo strany Ruska, ktoré chce, aby sa Kyjev pripojil k jeho projektu takzvanej eurázijskej colnej únie.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #hladovka #Júlia Tymošenková #Jevhenija Tymošenková #Ukrajina