Koniec protestov je v nedohľadne, Janukovyč ostáva

Zákonné formy odvolania ukrajinského prezidenta neexistujú, dala najavo Victoria Nulandová, ktorá v Kyjeve zastupovala šéfa diplomacie USA Johna Kerryho na rokovaní OBSE.

07.12.2013 09:16
Kyjev, protesty, Ukrajina Foto:
Väčšina ukrajinských demonštrantov odmieta silové riešenie súčasného konfliktu, do ktorého ich tlačia radikálne opozičné sily vedené Olegom Ťagnibokom, šéfom nacionalistickej strany Sloboda. Na snímke mladá demonštrantka zdobí papierovými kvetmi štíty poriadkovej polície pred sídlom prezidenta.
debata (23)

„Demonštranti sa budú musieť zmieriť s tým, že prezident ostane pri moci do roku 2015, teda do nových volieb. Ak sa, samozrejme, sám nerozhodne vzdať postu,“ parafrázuje námestníčku šéfa diplomacie USA denník The New York Times. Napriek tomu sa podľa novín hlavná myšlienka rozhovorov Nulandovej v Kyjeve, nevynímajúc opozičných lídrov, dá zhrnúť do konštatovania, že „zákony demokracie a právny štát sa musia dodržiavať“.

Janukovyč rokoval o pomoci

Zotrvanie Janukovyča vo funkcii hlavy štátu by podľa viacerých komentátorov mohli potvrdzovať výsledky jeho práve skončenej pracovnej cesty v Číne a následné rokovanie v Soči s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

V prvom prípade sa podľa oficiálnych ukrajinských miest podarilo Kyjevu dosiahnuť viaceré dohody týkajúce sa čínskych investícií a vývozu ukrajinských výrobkov do najľudnatejšej krajiny sveta.

V prípade piatkových rozhovorov Putin – Janukovyč bolo podľa týždenníka Zerkalo nedeli Ukrajina od začiatku v hre hlavne zníženie ceny ruského plynu na približne 210 až 230 dolárov za kubík. Týka sa konkrétne dodávky desať miliárd kubických metrov plynu. Kyjev zároveň rokuje aj o ruskej pôžičke vo výške viac ako 12 miliárd dolárov. Všetko zastrešuje často skloňované „strategické rusko-ukrajinské partnerstvo“.

Otvorené dvere do únie

Napriek snahám získať aspoň 17 miliárd dolárov z Východu na prekonanie súčasných problémov v ekonomike ukrajinské vedenie si necháva otvorené dvere aj opačným smerom. Začiatkom týždňa to potvrdil aj premiér Mykola Azarov, a zároveň oznámil vyslanie ukrajinskej delegácie nielen do Moskvy, ale aj do Bruselu.

Opozícia prehrala, čo mohla

"Východiskom v dnešnej zložitej situácii je rokovanie. Nielen o hľadaní riešenia súčasnej situácie, ale hlavne o ďalšom strategickom smerovaní krajiny,“ myslí si napríklad politológ Kosť Bondarenko. Podľa neho obom proti sebe stojacim stranám – vládnej moci aj opozícii – chýba strategické videnie.

„Jeho súčasťou však nie je európska orientácia, demisia vlády alebo odstúpenie prezidenta,“ cituje politológa agentúra UNIAN. Podľa Bondarenka opozícia potrebuje predovšetkým kompromisy. „Spočiatku mala revolučný náboj, za chrbtom tisíce ľudí, ale keď prehrala všetko, čo mohla, náboj zoslabol,“ dodal politológ v narážke aj na neúspešný pokus opozície rozpustiť vládu pomocou parlamentu. Na okrúhly stôl napokon nedávno vyzvali v spoločnom vyhlásení aj bývalí prezidenti Kravčuk, Kučma a Juščenko.

Ťagnibok hrá vabank

Šéf radikálnej nacionalistickej strany Sloboda Oleg Ťagnibok o kompromise zatiaľ neuvažuje. A ak, tak si kladie podmienky, o ktorých vie, že sa nedajú splniť. Napríklad už spomínaná demisia prezidenta. Vo svojom „revolučnom štábe“, ktorý si urobil v budove Kyjevskej mestskej rady, hrá ďalej vabank. Na Námestí nezávislosti si dal vo štvrtok odsúhlasiť a v piatok začal pracovať na budovaní tzv. alternatívnej vládnej moci.

„Ubezpečujem vás, že ak bude treba, tak Vianoce aj Nový rok prežijeme na námestiach,“ reagoval Ťagnibok na päťdňové ultimátum vlády, podľa ktorého opozícia má do pondelka uvoľniť všetky obsadené budovy. V tomto smere sa na stranu žiadateľov postavil aj Janez Lenarčič, riaditeľ Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva, ktorý výzvu považuje za legitímnu. Na druhej strane majú podľa Lenarčiča rovnaké právo aj demonštranti pokračovať v protivládnych protestoch. Súhlasí s tým aj Azarovov kabinet, ale pod podmienkou, že medzi demonštrantmi nebudú provokatéri.

Chýba líder

Na rozdiel od situácie z čias tzv. oranžovej revolúcie spred deviatich rokov chýba dnes opozícii líder, tvrdí vo svojom stanovisku britská konzultačná firma Oxford Analytica. "Niet osobnosti, ktorá by zjednotila politickú opozíciu a celú spoločnosť.

Opozícia je roztrieštená. Zároveň treba pochopiť, že ak vláda začne hľadať kompromisy s opozičnými lídrami Jaceňukom, Kličkom alebo Ťagnibokom, tak východ krajiny to bude chápať ako slabosť, čo môže znížiť šance Janukovyča vyhrať prezidentské voľby v roku 2015," zaznelo vo vysielaní televízie BTB z úst Julie Rusaniovej, Britky s ukrajinskými koreňmi, analytičky firmy Oxford Analytica

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #Viktor Janukovyč #OBSE #Victoria Nulandová #Ukrajina