Schwarzenberg bude naďalej viesť TOP 09

Karel Schwarzenberg obhájil pozíciu predsedu TOP 09. Republikový snem strany zhodnotil výsledok volieb, Schwarzenberg bol však jediným kandidátom na predsedu a podľa očakávania sa na čele strany nič nezmenilo.

08.12.2013 12:35
Schwarzenberg Foto: ,
Karel Schwarzenberg.
debata (12)

Informoval o tom portál Českej televízie. Svoju pozíciu obhájil aj podpredseda konzervatívcov Miroslav Kalousek. „Táto spolupráca je základ nášho úspechu,“ vyhlásil Schwarzenberg.

„Dúfam, že vás nesklamem. Uvedomte si, že ste si zvolili niekoho, kto vás nebude v najbližších rokoch šetriť. Budeme pracovať, aby sme zachovali slobodu a demokraciu,“ povedal po zvolení Schwarzenberg. Získal 160 hlasov zo 173 odovzdaných a fakticky nemal konkurenta. To, že strana skončila v opozícii, nevidí novopečený šéf nutne ako problém. „Buďme pokojní, ale usilovní. Musí byť jasná čiara medzi nami a nezodpovednou politikou,“ vyzval účastníkov snemu.

Schwarzenberg odovzdá žezlo lídra najskôr o dva roky a priznal, že jedno funkčné obdobie dokončí úplne. Ďalej sa rozhodne podľa zdravotnej situácie. „Mladší už asi nebudem,“ vyhlásil s úsmevom. Rozhodnutie, kedy predseda-spoluzakladateľ odstúpi z funkcie, tak straníci vrátane Kalouska zrejme nechávajú na Schwarzenbergovi. Výmenu s druhým mužom TOP 09 tak možno čakať najskôr až na budúcom sneme o dva roky.

„Karel Schwarzenberg ešte stále reprezentuje vľúdnejšiu tvár akéhosi dobrého deduška, zatiaľ čo Miroslav Kalousek je tým zlým mužom, ktorého strana vždy nasadí do kľúčových okamihov,“ hovorí pre server politológ Petr Just.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Karel Schwarzenberg #TOP 09 #Miroslav Kalousek