Ozbrojená polícia vtrhla do sídla strany Tymošenkovej

Ukrajinská polícia a vojaci začali večer v centre Kyjeva rozoberať barikády proeurópskych demonštrantov blokujúcich prístup k sídlu vlády. V rovnakom čase zasiahlo ozbrojené komando v sídle strany Vlasť väznenej expremiérky Julie Tymošenkovej. Polícia sa od zásahu dištancovala, podľa agentúry Interfax ide o akciu ukrajinskej tajnej služby SBU, vyšetrujúcej údajný pokus o štátny prevrat. tá sa zdržala vyjadrenia.

09.12.2013 09:28 , aktualizované: 18:42
Kyjev, protesty Foto: ,
Poriadkové síly blokujú stanový tábor demonštrantov neďaleko vládnych budov v Kyjeve.
debata (89)

„V tejto chvíli sú príslušníci špeciálnych jednotiek v kanceláriách a vykopávajú dvere. Z miestností nikoho nepúšťajú von,“ uviedla agentúra Unian odvolávajúca sa na hovorkyňu.

Podľa opozičných predákov začala polícia a vojaci ministerstva vnútra odstraňovať barikády demonštrantov blokujúce prístup k sídlu vlády v Kyjeve. K zrážkam medzi poriadkovými silami a demonštrantmi zatiaľ nedošlo. „Začal sa útok na barikády,“ vyhlásil predák opozičnej nacionalistickej strany Oleh Ťahnybok, podľa ktorého sa polícia zamerala na barikády vybudované uplynulú noc vo vládnej štvrti.

Podľa oboch ruských agentúr sa na rozoberanie stanového tábora a barikád pri sídle vlády podieľa niekoľko stoviek vojakov ministerstva vnútra, demonštranti nekladú odpor, len vyzývajú políciu „neplniť zločinné rozkazy“ a nebiť protestujúcich.

Ešte predtým ministerstvo vnútra varovalo demonštrantov, že budú stíhaní a potrestaní, ak sa policajtom postavia na odpor s improvizovanými zbraňami v rukách, napríklad s násadami od lopát, ktoré sa vraj rozdávajú v „strediskách sebaobrany“. Generálny prokurátor podobne pod hrozbou trestného stíhania vyzval demonštrantov, aby opustili obsadené verejné budovy a ukončili blokádu vlády, parlamentu a ďalších úradov.

Protestujúci v Kyjeve zhodili sochu Vladimira Iljiča Lenina.

Barikády vyrástli v noci na pondelok v centre ukrajinskej metropoly Kyjev, ktorý už niekoľko dní ovládajú stúpenci proeurópskej opozície. Demonštranti, ktorí mrazivú noc strávili na Námestí nezávislosti, sa snažia ochrániť stred mesta pred očakávaným zásahom ťažkoodencov zo špeciálnych jednotiek.

Nervozitu vyvolala informácia poslancov strany Udar o tom, že do Kyjeva dopoludnia dorazila kolóna 18 autobusov a nákladných áut s príslušníkmi pohotovostných vojsk ministerstva vnútra. Podľa oznámenia ministerstva ide len o pravidelnú výmenu vojenských hliadok rozmiestnených v Kyjeve. Budova kyjevskej radnice, ktorú opozícia drží od začiatku protestov, bola však z obavy pred policajným útokom čiastočne vyprataná.

V Kyjeve sa v pondelok zhoršilo počasie, vanie silný vietor, mrzne a husto sneží. Situáciu v centre mesta navyše vyhrotil údajný anonymný telefonát na miestnu policajnú stanicu, že v troch staniciach metra je uložená bomba. Policajti stanice metra uzavreli a nikoho dovnútra nepúšťajú.

Likvidácia barikád z centra Kyjeva. Foto: SITA/AP, Efrem Lukatsky
Kyjev, protesty Likvidácia barikád z centra Kyjeva.

V sídle vlády, blokovanom aktivistami opozície, sa má v pondelok uskutočniť pravidelná schôdza kabinetu. V Kyjeve vládnu obavy, že polícia sa pokúsi zabezpečiť prechod ministrov násilím. Vchody do hlavných administratívnych budov v strede mesta opozícia naďalej blokuje. Stovky ľudí podľa agentúry Unian strážia barikády pred vstupom do sídla parlamentu a vlády, hliadky opozičných aktivistov blokujú aj vstupy do kancelárie prezidenta Viktora Janukovyča. Situácia je však neprehľadná, podľa niektorých médií vládne úrady pracujú, podľa iných bola schôdza kabinetu preložená na stredu.

V konflikte medzi proeurópskou opozíciou a prezidentom Viktorom Janukovyčom je tretím hráčom čas, píše kyjevská tlač. Vláda očividne očakáva, že blížiace sa novoročné sviatky oslabia vôľu demonštrantov postaviť sa režimu. Do Kyjeva navyše dorazila zima, teploty v noci sa pohybujú pod nulou a sneží. Opozícii, ktorá nemá jasného vodcu, nezostáva iné než čakať, či vláda povolí. Toto čakanie sa ale kedykoľvek môže zvrhnúť do násilností, varoval kyjevský rozhlas.

Demonštranti cez noc vybudovali niekoľko barikád na centrálnych uliciach Bohdana Chmelnického a Chreščatik v blízkosti vládnych budov. Z okolitých parkov priniesli lavičky, betónové kvetináče a odpadkové koše, konštrukcie spevnili zvarenými kovovými zábranami. Policajti, ktorí hliadkujú v okolitých uliciach, proti akciám opozície nezasahujú. Vodca opozičnej strany Vlasť Arsenij Jaceňuk vyhlásil, že demonštranti ministrov na pondelňajšiu schôdzu pustia, na úrad vlády ale musia dôjsť pešo.

Janukovyč plánuje okrúhly stôl, bude pri ňom aj opozícia

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč súhlasí s návrhom na usporiadanie „celonárodnej“ diskusie za okrúhlym stolom, ktorá by prispela k riešeniu terajšej politickej krízy v krajine. Oznámila to na svojom webe ukrajinská prezidentská kancelária. Návrh na rokovanie, ktoré sa má uskutočniť v utorok, predložili minulú stredu prezidentovi traja jeho predchodcovia v najvyššom úrade Leonid Kravčuk, Leonid Kučma a Viktor Juščenko.

Podľa troch bývalých štátnikov má beseda pri okrúhlom stole uvoľniť terajšiu dramatickú konfrontáciu. Janukovyč sa podľa vyhlásenia prezidentskej kancelárie s tromi bývalými prezidentmi stretne kvôli „posúdeniu najzávažnejších otázok, pred ktorými krajina stojí“. Terajší prezident súhlasí s návrhom na usporiadanie okrúhleho stola, ten by pomohol „nájsť kompromis v terajšej situácii“.

Na rokovanie by mali byť prizvaní predstavitelia štátnej moci, ale aj opozícia. Koho z opozičných politikov chce Janukovyč pozvať, sa v správe neuvádza. Traja bývalí prezidenti minulý týždeň fakticky podporili požiadavky demonštrujúcej opozície. Vo výzve Janukovyčovi uviedli, že ukrajinská vláda by sa mala vrátiť k rozhovorom s Európskou úniou o podpise asociačnej zmluvy.

Ashtonová v utorok odletí na Ukrajinu

Hlavná predstaviteľka zahraničnej politiky Európskej únie Catherine Ashtonová odcestuje v utorok na dvojdňovú návštevu Ukrajiny potom, ako stovky tisícov demonštrantov protestujú proti prezidentov. „Ashtonová očakáva, že sa stretne s hlavnými predstaviteľmi oboch strán…vrátane občianskej spoločnosti,“ uviedol hovorca Európskej komisie na pravidelnej tlačovej konferencii v pondelok v Bruseli.

Opozícia dala vláde 48h ultimátum

Vedenie strany Udar oznámilo, že polícia už zadržala niekoľko ľudí, ktorí majú údajne na svedomí zničenie pomníka boľševického vodcu Vladimira Uľjanova – Lenina na triede Tarasa Ševčenka v centre Kyjeva. Podľa pondelňajších správ niektorých ukrajinských médií prevzala zodpovednosť za nedeľné zničenie pomníka, ktorý v Kyjeve stál od roku 1946, národne orientovaná strana Sloboda. Polícia zadržaných stíha za výtržnosť a ničenie verejného majetku.

Svoju vlastnú demonštráciu v kyjevskom Mariinskom parku usporiadali stúpenci prezidenta Janukovyča a jeho Strany regiónov. Podľa agentúry Interfax – Ukrajina prišlo na demonštráciu zatiaľ asi 2 000 ľudí, ďalší prichádzajú z východoukra­jinských miest, kde má Strana regiónov svoju najsilnejšiu základňu.

Opozícia hrozí zablokovaním prezidentskej rezidencie, pokiaľ nebude do 48 hodín rozpustená vláda premiéra Mykolu Azarovova, zadržaný jej minister vnútra a prepustení politickí väzni.

Séria protivládnych demonštrácií prepukla v druhom najväčšom európskom štáte po tom, čo Janukovyč koncom novembra odmietol podpísať pripravenú asociačnú dohodu s EÚ. Opozícia žiada demisiu vlády aj prezidenta. Nespokojnosť opozičných predstaviteľov ešte vzrástla, keď Kyjev začal vyjednávať s Moskvou o takzvanom strategickom partnerstve.

89 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Vitalij Kličko #Kyjev #Viktor Janukovyč #Ukrajina