S Mandelom sa príde naposledy rozlúčiť vyše 70 štátnikov

Vedúci predstavitelia z viac ako 70 krajín sa v utorok zúčastnia uctenia pamiatky bývalého juhoafrického prezidenta a bojovníka proti apartheidu Nelsona Mandelu, ktorý zomrel minulý týždeň.

09.12.2013 14:13
Nelson Mandela Foto: ,
Nelson Mandela
debata (3)

Na štadióne v Johannesburgu budú štátnici ako americký prezident Barack Obama, šéf OSN Pan Ki-mun, kubánsky prezident Raúl Castro alebo britský premiér David Cameron. Oznámilo to dnes juhoafrické ministerstvo zahraničia.

Na pietne zhromaždenie na futbalovom štadióne v Johannesburgu, kde sa Mandela naposledy objavil na verejnosti pri finále futbalových majstrovstiev sveta 2010, sa očakáva okolo 80 000 Juhoafri­čanov. Na štadióne budú ale aj desiatky svetových štátnikov, ktorí priletia uctiť si Mandelovu pamiatku. Pôjde o jedno z najväčších zhromaždení vedúcich svetových predstaviteľov v ostatných rokoch.

„Celý svet prichádza do Južnej Afriky,“ povedal v pondelok hovorca ministerstva zahraničia Clayson Monyela. Uistil súčasne, že vláda je logisticky pripravená mimoriadnu udalosť zvládnuť aj za krátky čas na organizáciu.

Okrem Obamu a Camerona príde aj prezident Francúzska François Hollande, nemecký prezident Joachim Gauck, vedúci predstavitelia EÚ Herman Van Rompuy a José Barroso, rovnako ako generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Z Južnej Ameriky priletí medzi inými brazílska prezidentka Dilma Rousseffová či venezuelský prezident Nicolás Maduro. Kubánska vláda oznámila účasť prezidenta Raúla Castra. Mandela mal blízko k jeho bratovi Fidelovi, ktorý sa pre zdravie stiahol v roku 2006 z politiky. Mandela navštívil Kubu po prepustení z väzenia už v júli 1991, aby poďakoval Havane za podporu v boji s apartheidom.

Rodinný pohreb bude bez štátnikov

Na ceremónii bude aj zimbabwiansky prezident Robert Mugabe, iránsky premiér Hasan Rúhaní, afganský prezident Hamíd Karzaj, palestínsky prezident Mahmúd Abbás alebo indický prezident Pranáb Mukherdží. Pride aj množstvo bývalých štátnikov, ako americký exprezident George Bush mladší, James Carter a Bill Clinton, bývalý francúzsky prezident Nicolas Sarkozy, niekdajší šéf OSN Kofi Annan.

Zastúpené budú aj kráľovskej rodiny. Z Británie priletí následník trónu princ Charles, z Belgicka kráľ Philippe. Na johannesburgský štadión prídu aj niektoré celebrity ako britský obchodník Richard Branson, americká televízna moderátorka Oprah Winfrey a rockoví speváci Bono a Peter Gabriel. Českú republiku bude zastupovať minister zahraničia Jan Kohout, Slovensko taktiež šéf diplomacie Miroslav Lajčák.

Na pohreb nepríde tibetský duchovný vodca dalajláma, ktorému juhoafrická vláda v posledných štyroch rokoch dvakrát odmietla vízum – údajne pod tlakom Číny. Chýbať bude aj izraelský premiér Benjamin Netanjahu, ktorý to podľa izraelských médií zdôvodnil vysokými nákladmi na cestu. Komentátori ale tiež pripomínajú, že Izrael s juhoafrickým režimom apartheidu udržiaval veľmi úzke vzťahy.

Po utorkovom pietnom zhromaždení budú Mandelove ostatky vystavené tri dni vo vládnych budovách v hlavnom meste Pretórii. Samotný pohreb bude v nedeľu 15. decembra v dedine Qunu, kde Mandela vyrastal. Podľa Monyely sa pohrebu v Qunu zúčastní len „veľmi málo“ svetových štátnikov, pretože má ísť predovšetkým o rodinnú udalosť.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #JAR #Nelson Mandela #štátnik