Sýrska armáda vraj ovládla kľúčovú diaľnicu

Sýrska armáda získala pod kontrolu diaľnicu spájajúcu Damask s pobrežím. Práve túto trasu majú použiť pri prevoze sýrskych chemických zbraní do prístavu Latákíja, odkiaľ ich premiestnia na loď a na nej s pomocou americkej technológie zničia.

09.12.2013 15:45
Sýria Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Boje o diaľnicu komplikovali Organizácii pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá ničenie chemického arzenálu zaisťuje, plán na presun zbraní.

Boje o zabezpečenie diaľnice začali v polovici novembra. Cesty vedú hornatou oblasťou Kalamún ležiacou severne od Damasku, v ktorej je veľa vojenských základní. Vojaci postupne dobyli mestá Kara, Dajr Atíja a Nabak. Prevádzka na nej bol síce obnovená, avšak sýrska exilová opozícia tvrdí, že cestná trasa stále nie je dostatočne bezpečná. Stále vraj hrozia povstalecké útoky. Povstalci udržujú svoje pozície v blízkych kopcoch a odtiaľ sú vraj schopní armáde zabrániť získať trvale kontrolu nad diaľnicou.

Sýria tento rok pristúpila na to, že sa vzdá svojich chemických zbraní. Ide o 1300 ton sarínu, yperitu a ďalších smrtiacich látok. Podľa dohody má sýrska armáda dopraviť asi 800 ton priemyselných chemikálií určených k zničeniu do Latakíje, odkiaľ ich potom prevezú na loď k zničeniu. USA súhlasili s tým, že dajú k dispozícii loď i zariadenia, ale zatiaľ nie je jasné, kde bude toto plavidlo kotviť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #chemické zbrane