USA a Británia vraj špehovali aj vo virtuálnom svete online hier

V obľúbených online počítačových hrách, ako je napríklad World of Warcraft, sa pohybovali elfovia, škriatkovia a ďalšie postavy, ktoré mali aj iné poslanie, ako len hrať.

10.12.2013 07:50
herná konzola, xbox, kinect, hra, počítačová... Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

V prestrojení za fantasy postavy tu boli americkí a britskí špióni pátrajúci po teroristoch. Vyplýva to z nových dokumentov, ktoré prezradil americký utečenec Edward Snowden a zverejnilo ich množstvo svetových médií vrátane novín The Guardian a The New York Times. Materiály ale neuvádzajú nič o tom, či mali tieto akcie nejaký úspech.

„Hry a virtuálne prostredie (GVE) sú príležitosť!“ uviedol prísne tajný dokument americkej Národnej agentúry pre bezpečnosť (NSA) datovaný asi pred piatimi rokmi. „Vieme, že teroristi používajú mnoho internetových komunikačných médií pre operačné účely, ako je e-mail, internetové telefonovanie, chaty či webové fóra. Je vysoko pravdepodobné, že sa pokúsia využiť aj veľa komunikačných možností, ktoré ponúkajú hry a virtuálne prostredie.“

Správa vykresľuje svet online hier ako miesto súkromných stretnutí, ktoré môžu použiť skupiny na plánovanie a výcvik. Uvádza tiež, že radikálne hnutie Hizballáh vytvorilo počítačovú strieľačku k náboru a výcviku, pričom cieľom hry bolo stať sa samovražedným útočníkom.

Preto si špióni vytvorili postavy vo fantasy svetoch hier Second Life a World of Warcraft, aby vykonávali sledovanie a zbierali dáta, napísal denník The New York Times. „Ono im nestačilo, že špehovali e-mailovú komunikáciu, odpočúvali telefonické rozhovory, oslabovali šifrovanie a používali vyspelé hackerské techniky, aby nainštalovali špionážne programy do vybraných počítačov? Museli rozšíriť svoj ​​dosah aj do Stredozeme a na Xbox Live,“ napísal v reakcii na túto informáciu britský spisovateľ a odborník na počítačovú bezpečnosť Graham Cluley.

Spoločnosť Microsoft a tvorca hry World of Warcraft, firma Blizzard Entertainment vydali nezávislá vyhlásenia, v ktorých sa uvádza, že o špiónoch sliediacich v ich online svetoch nič nevedeli.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #počítač #teroristi #online #hra