Zeman sa mieša do zostavovania vlády

Český prezident si pri rozdeľovaní kresiel vo vznikajúcej koaličnej vláde nárokuje právo veta. Varovanie Miloša Zemana, že by nemusel vymenovať niektorých ministrov, ktorých navrhne Bohuslav Sobotka, líder sociálnych demokratov poverený zostavením vlády, znepokojila strany rokujúce o budúcej koalícii.

10.12.2013 08:11
zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman.
debata

„Považujem za paradoxné a myslím, že sa to nakoniec nestane, že by ľavicový prezident blokoval vymenovanie programovo blízkych ministrov do vznikajúcej vlády,“ reagoval Sobotka v ČT na výroky Zemana, ktoré zazneli v rozhlasovej relácii Hovory z Lánov. Voči spochybneniu svojej spôsobilosti viesť rezort obrany sa ohradil jeden z lídrov hnutia ANO Martin Stropnický.

Podpredseda ľudovcov Marian Jurečka zase upozornil, že ak hlava štátu s vymenúvaním ministrov bude pridlho otáľať, jeho strana sa môže obrátiť na Ústavný súd. „Ústava hovorí jasne, prezident na návrh premiéra vymenuje ministrov. Nie je tam samozrejme určená časová lehota. Ak by však bola neúmerne naťahovaná, tak by nezostávalo nič iné, než sa obrátiť na Ústavný súd,“ povedal pre ČT.

Zeman v Hovoroch z Lánov vyslovil požiadavku, aby ministerstvá viedli ľudia s dostatočným odborným zázemím. Na adresu Stropnického poznamenal, že by ho nevymenoval za ministra obrany. „Martin Stropnický je bývalý kariérny diplomat. Keby som dostal návrh premiéra, aby bol ministrom zahraničných vecí, poviem dobre, má tieto skúsenosti. Súčasne je dobrý herec a riaditeľ Vinohradského divadla, takže keď dostanem návrh premiéra, aby robil ministra kultúry, budem súhlasiť. Keď sa však špekuluje o tom, že by bol minister obrany, tak sa obávam, že by to bola druhá Karolína Peake,“ povedal prezident.

Prirovnanie k ministerke, ktorú bývalý premiér Petr Nečas po ôsmich dňoch v úrade pre jej nekompetentnosť musel nahradiť, sa Stropnického dotklo. „Pani Peake je symbol politickej neserióznosti, a to človek jednoducho nemôže prijať,“ povedal pre Právo. "Minister obrany nemusí byť najlepší tankista v krajine ani ten, kto najlepšie strieľa na terč. V civilizovaných krajinách tento rezort vedie civilná osoba. Nepovažujem sa za absolútneho laika a niktoša v odbore,“ dodal.

Zemanove slová o tom, že Stropnického, ktorý bol v minulosti veľvyslancom v Lisabone, Ríme i Vatikáne, by bez problémov vymenoval za šéfa diplomacie, analytici vnímajú ako pokus zasiahnuť do obsadenia tohto rezortného kresla, v ktorom by Sobotka rád videl svojho straníckeho podpredsedu a doterajšieho tieňového ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka. Toho však šéf Hradu podľa informácií Práva vymenovať nechce. „Sobotka nemá silu na to, aby zlomil prezidenta,“ domnieva sa komentátor Hospodářskych novin Petr Fischer. „Do boja však ísť musí, lebo sa nebude rozhodovať len o jednej postave vo vláde, ale aj o tom, aké postavenie bude mať vláda voči prezidentovi,“ dodáva.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #česká vláda #Miloš Zeman #voľby v Česku