Putin schválil návrh amnestie, môže sa týkať aj Pussy Riot

Ruský prezident Vladimir Putin schválil návrh amnestie k 20. výročiu ústavy Ruska a poslal ho do Štátnej dumy. Týkať sa má asi 25-tisíc ľudí, medzi nimi môžu byť i väznené členky skupiny Pussy Riot či aktivisti hnutia Greenpeace.

10.12.2013 10:45
debata (2)

Denník Kommersant hovorí až o 30 tisícoch vrátane 1 300, ktorí si v súčasnosti odsluhujú tresty. Putin vyjadril podporu amnestii už v stredu, nespresnil však, koho bude zahŕňať. Kommersant uviedol, že sa nebude týkať osôb, ktoré sa dopustili násilných činov, a to najmä násilia proti príslušníkom bezpečnostných síl.

Provládny denník Izvestia v pondelok informoval, že amnestia sa bude týkať aj dvoch členiek Pussy Riot Nadeždy Tolokonnikovovej a Marie Aljochinovej, ktoré odsúdili na dva roky za výtržníctvo. Speváčky Pussy Riot vtrhli v roku 2012 do pravoslávnej katedrály v centre Moskvy, kde zaspievali „modlitbu“ proti Putinovi.

Návrh zverejnený Kremľom totiž zahŕňa ženy, ktoré majú deti a nedopustili sa násilia. Tolokonnikovová i Aljochinová sú matkami. Michail Prochorov, šéf opozičnej strany Občianska platforma, návrh amnestie označil za „víťazstvo občianskej spoločnosti“. Dolná komora parlamentu sa bude návrhom amnestie zaoberať ešte do konca roka.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Pussy Riot #Vladimir Putin #Štátna duma