Ruská armáda sa vráti chrániť národné záujmy do Arktídy

Rusko v roku 2014 vytvorí nové, "perspektívne" vojenské útvary a rozmiestni ich prednostne na severe krajiny a v oblasti Arktídy.

10.12.2013 12:32
debata (24)

Na veliteľskom zhromaždení v Moskve to v utorok oznámil ruský prezident Vladimir Putin. Moskva si dlhodobo robí nárok na severské oblasti bohaté na nerastné suroviny a chce tu obnoviť vojenské základne zanedbané po rozpade ZSSR začiatkom 90. rokov.

„Rusko stále aktívnejšie ovláda tento perspektívny región a vracia sa tam,“ povedal prezident. „Musíme mať k dispozícii všetky páky na obranu svojej bezpečnosti a svojich národných záujmov,“ dodal. V roku 2014 preto musí ruská armáda dokončiť zriaďovanie nových jednotiek a útvarov, ktoré sa stanú súčasťou perspektívnych bojových zložiek ruských ozbrojených síl, konštatoval šéf Kremľa.

Putin varoval, že vo svete neustávajú pokusy narušiť či „rozomlieť“ strategickú rovnováhu síl. Predmetom jeho kritiky bol najmä chystaný americký protiraketový štít, ktorý má európskych spojencov USA chrániť pred hrozbou iránskych rakiet. Moskva krok USA kritizuje s argumentom, že americké protirakety znížia odstrašujúcu silu ruského strategického potenciálu.Ten chce Moskva v budúcom roku ďalej posilniť, potvrdil Putin.

Bohatstvo na Arktíde chcú aj iní

Ministerstvo obrany rozšíri arzenál ruských medzikontinen­tálnych balistických rakiet o viac než 40 nových kusov. Armádu podľa Putina posilní aj 210 nových stíhacích lietadiel a bojových vrtuľníkov a dve nové jadrové ponorky.

Arktické oblasti sa v posledných rokoch stávajú oblasťou rastúceho súperenia. Nároky na región, kde sa podľa expertov nachádza asi 13 percent doteraz neobjavených svetových zásob ropy a 30 percent zásob zemného plynu, vznáša okrem Ruska aj Kanada, USA, Nórsko a Dánsko.

Kanada v pondelok oznámila, že vykoná vlastné kartografické merania morského dna Arktídy, aby spochybnila nároky Ruska na leví podiel v tejto oblasti. Rusko chce v budúcom roku požiadať OSN o zmenu hraníc v oblasti Arktídy tak, aby získalo právo využívať tamojšie prírodné bohatstvo. Putin dal v utorok najavo, že Moskva chce tieto nároky podporiť aj vojensky.

Revitalizáciou má prejsť chátrajúce vojenské letisko v prístave Tiksi na severe Jakutska, nové vojenské kapacity vybuduje ruská armáda v Severomorsku na brehoch Barentsovho mora. Už skôr ministerstvo obrany oznámilo, že sa chystá obnoviť námornú základňu na Novosibírskych ostrovoch severne od Jakutska, ktorú Moskva vypratala z finančných dôvodov v prvej polovici 90. rokov.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #arktída #Rusko #Vladimir Putin #vojenská základňa