Za zlé prsné implantáty odsúdili zakladateľa francúzskej firmy

Francúzsky súd v Marseille v utorok obvinil bývalého šéfa firmy na výrobu prsných implantátov z podvodu a odsúdil 74-ročného zakladateľa spoločnosti PIP (Poly Implant Prothese) Jeana-Clauda Masa na 4 roky väzenia a pokutu 75 000 eur.

10.12.2013 14:13
debata (1)

Zároveň mu zakázal pracovať v budúcnosti v zdravotníctve alebo stáť na čele nejakej spoločnosti. Firma sa dostala do centra pozornosti vo svete potom, ako na verejnosť prenikli informácie, že na výrobu implantátov používali chybný silikón ohrozujúci zdravie žien.

Implantáty si dalo operovať 300 000 žien v 65 krajinách sveta, ktorým bolo následne odporučené, aby si ich dali vymeniť. Hrozba, že môžu vyvolať u ich nositeliek rakovinu sa nepotvrdila. Spolu s Masom súd udelil tresty, aj keď nižšie, aj 4 ďalším pracovníkom spoločnosti PIP. Firma exportovala viac ako 80 percent svojich výrobkov do Latinskej Ameriky, Európy, na Blízky východ a do Ázie.

Francúzska asociácia pre dohľad nad liečivami v roku 2010 upozornila, že implantáty firmy PIP nezvyčajne často praskajú a následne pozastavila ich používanie a vývoz. Spoločnosť PIP potom vyhlásila bankrot.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prsia #Francúzsko #implantát