Po Gauckovi nepôjde do Soči ani eurokomisárka pre spravodlivosť

Po nemeckom spolkovom prezidentovi Joachimovi Gauckovi nepôjde vo februári na OH do Soči ani eurokomisárka pre spravodlivosť Viviane Redingová.

10.12.2013 18:11
debata (51)

Ako dôvod uviedla v pondelok na Twitteri situáciu ľudských práv v Rusku. „Určite nepôjdem do Soči, kým sa bude terajšia ruská vláda takto správať k menšinám,“ napísala Luxemburčanka Redingová, viceprezidentka Európskej komisie.

Svetová verejnosť ostro kritizuje Rusko za porušovanie ľudských práv a tvrdé antihomosexuálne zákony. Nemecký prezident Joachim Gauck počas víkendu potvrdil informáciu nemeckého časopisu Der Spiegel, že do Soči nepôjde, čo ochrancovia ľudských práv privítali. Medzinárodný olympijský výbor (MOV) jeho postoj odmietol hodnotiť. „Pozvanie štátnych predstaviteľov je výlučne v kompetencii organizátorov, a preto sa MOV k tomu nevyjadruje,“ povedal v pondelok jeho prezident Nemec Thomas Bach.

Začiatkom týždňa tvrdo zasiahol Vladimir Putin proti slobode médií v Rusku, ktoré sú už takmer všetky pod kontrolou štátu. Prostredníctvom dekrétu zrušil relatívne nezávislú tlačovú agentúru RIA Novosti, ktorá bude odteraz súčasťou nového štátneho mediálneho impéria nazvaného Rossija Segodnija (Rusko dnes, po angl. Russia Today).

Novému štátnemu monopolu bude šéfovať známy prokremeľský moderátor Dmitrij Kiseľov, ktorý je v krajine kontroverzný pre viaceré svoje výroky, keď napríklad vyhlásil, že mŕtvi homosexuáli by nemali byť darcami orgánov a po smrti by ich pozostatky mali byť spopolnené. Prezidenta Putina prirovnal k ruskému diktátorovi zodpovednému za smrť miliónov ľudí Josifa Stalina. Podľa Kiseľova „Putin dosiahol tak veľa, že je porovnateľný len s politikou Josifa Stalina“. Počas finančnej krízy na Cypre prirovnal Kiseľov politiku nemeckej kancelárky Angely Merkelovej k „vyvlastňovaniu Židov nacistami“. Informovala o tom rakúska televízna stanica ORF na svojej webovej stránke.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Soči #Joachim Gauck #Viviane Redingová