Polícia v Kyjeve sa stiahla z námestia, ale demonštranti sú tam stále

Stovky policajných ťažkoodencov sa dopoludnia stiahli z kyjevského Námestia nezávislosti, odkiaľ sa počas nočného zásahu pokúsili vytlačiť demonštrantov.

11.12.2013 07:26 , aktualizované: 16:04
Ukrajina, Kyjev, demonštrácia Foto:
Protivládni demonštranti na zhromaždení na námestí Nezávislosti v Kyjeve.
debata (68)

V centre protestov aj po policajnej akcii zostávajú tisíce ľudí. Minister vnútra oznámil, že polícia sa nechystá proti demonštrantom použiť násilie. Médiá hlásia niekoľko zranených medzi protestujúcimi aj políciou.

Zásah sa začal okolo jednej hodiny po polnoci miestneho času ( 2:00 SEČ ), keď sa stovky ťažkoodencov vybavených štítmi pokúsili vytlačiť účastníkov pokojného protestu. Tí však vytvorili ľudskú reťaz a bránili barikády vytvorené na námestí. Policajtom sa podľa agentúry AP podarilo zlikvidovať niekoľko stanov a malú časť barikády, v dopoludňajších hodinách sa však z námestia stiahli.

Akciu ukončila aj ďalšia policajná skupina, ktorá sa neúspešne pokúsila vypratať budovu radnice, ktorú demonštranti pred niekoľkými dňami obsadili.

Policajný zákrok podľa opozície zavrel dvere k dialógu

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč nočným pokusom policajtov vytlačiť demonštrantov z kyjevského námestia Nezávislosti zmaril podľa opozičného predáka Vitalija Klička vyhliadky na dohodu o riešení politickej krízy. „Tým, čo sa stalo v noci, Janukovyč zavrel cestu k akémukoľvek kompromisu,“ vyhlásil Kličko podľa agentúry Reuters.

„Plánovali sme rokovať s Janukovyčom. Ale pochopili sme, že Janukovyč nemá žiadnu chuť rokovať s ľuďmi a rozumie jedine sile, ktorú používa proti protestujúcim,“ povedal bývalý boxerský šampión na tlačovej konferencii.

„Žiadne rokovania s tou bandou, žiadne okrúhle stoly s nimi. Jedine okamžitá demisia Janukovyča a jeho ľudí!“ odkázala z väzenia bývalá premiérka Julia Tymošenková, ktorú citovala ruská verzia spravodajského webu BBC News.

Tiež šéfka únijnej diplomacie Catherine Ashtonová podľa agentúry AFP odsúdila použitie sily, ktorá „nemôže byť odpoveďou na pokojné demonštrácie“. Upozornila tiež, že „policajné kroky spôsobili, že začatie politického dialógu je zložitejšie, než predtým“, akokoľvek ju Janukovyč ubezpečoval o pripravenosti k dialógu a o ochote podpísať asociačnú dohodu s EÚ. Ashtonová vyzvala ukrajinského prezidenta k prepusteniu zatknutých demonštrantov .

Kličko, ktorý vedie opozičnú stranu UDAR, už skôr vyzval kvôli policajnému zásahu na odchod celého ukrajinského vedenia." Po tomto som presvedčený, že musíme žiadať rezignáciu nielen vlády, ale aj prezidenta," vyhlásil podľa agentúry Interfax.

Ukrajinské úrady vyslali bezpečnostné jednotky do akcie aj napriek tomu, že v krajine je Ashtonová a námestníčka amerického ministra zahraničia Victoria Nulandová. Tá sa podľa agentúry Reuters nadránom stretla priamo na námestí s demonštrantami.

Ukrajinský minister vnútra Vitalij Zacharčenko ráno vyzval protestujúcich na zachovanie pokoja a vyhlásil, že polícia proti nim nechystá použitie sily. „Nikto neporuší vaše práva na pokojný protest, ale neignorujte práva…ďalších občanov,“ uviedol podľa agentúry Reuters vo vyhlásení.

Z odvysielaných televíznych záberov je zrejmé, že zasahujúci policajti neboli vyzbrojení obuškami. Niekoľko demonštrantov odviedli, tých najviac odporujúcich odtiahli. Zatiaľ nie je jasné, koľko ľudí utrpelo zranenia, polícia podľa agentúry Interfax zverejnila vo svojich radoch asi desať zranených.

Námestie Nezávislosti demonštranti okupujú už viac ako dva týždne. Akonáhle sa v stredu policajti dali do pohybu, dav skandoval heslá ako „Hanba“ či „Zostaneme“.

Terajšia vlna protivládnych demonštrácií sa zdvihla po tom, čo sa ukrajinský prezident Viktor Janukovyč rozhodol nepodpísať pripravenú asociačnú dohodu s Európskou úniou, ktorá by Ukrajinu vzdialila Rusku a priblížila Západu. Situáciu potom vyhrotil nedávny policajný zákrok na námestí Nezávislosti s desiatkami zranených a zatknutých.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #zranení #Janukovyč #Kyjev #demonštrácia #Ukrajina