Na rozlúčke s Mandelom si vraj muž posunkovú reč vymýšľal

Juhoafrickú komunitu nepočujúcich pobúril výkon tlmočníka do posunkovej reči na utorkovom pietnom ceremoniáli za zosnulého Nelsona Mandelu.

11.12.2013 16:17
tlmočník, Mandela Foto:
Tlmočník (vpravo) tlmočí do posunkovej reči, ktorej nie každý porozumel.
debata (15)

Tlmočník stál po väčšinu ceremónie na pódiu vedľa rečníkov, avšak jeho gestá boli také nezrozumiteľné, že juhoafrická tlač hovorí dokonca o podvodníkovi.

Neobvyklý prejav tlmočníka si všimli aj nepočujúci v Británii. Na webovej stránke limpingchicken.com tlumočníkov prejav označili za „podivný a mätúci“. Austrálska agentúra SBS oznámila, že na tlmočníka podali sťažnosť, pretože je možné, že nemá správnu kvalifikáciu. Jeho meno nie je známe, ale člen svetovej federácie pre nepočujúcich Braam Jordaan agentúre povedal, že si myslí, že tlmočník bol podvodník.

Tlmočník pre nepočujúcich pobúril svojím výkonom.

„Pobúrilo a ponížilo ma, ako prevádzal to, čo povedal prezident Spojených štátov Barack Obama. Tie znaky si vymyslel,“ povedal tento muž SBS. „To, čo hovorili hovorcovia, nevyjadrovali pohyby rúk, výrazom tváre ani pohyby tela,“ citoval Jordaan London Evening Standard.

Ten istý tlmočník bol ale v minulosti prítomný na konferencii vládneho Afrického národného kongresu a juhoafrické servery ukázali, ako na ňom prevádzal do znakovej reči popevok, ktorý spieval prezident Jacob Zuma.

Tlmočník profesionálov nepresvedčil

Časopis Time napísal, že rozruch okolo výkonu tlmočníka neupokojili ani námietky, že muž použil málo známe, ale legitímne znaky. Evening Standard napísal, že tlmočníka sa niekoľko ľudí zastalo. Podľa nich jeho znaky zodpovedali jazyku Zulu.

Komunita hluchonemých upozornila, že posunková reč nie je založená na jazyku, ktorým sa v danej krajine hovorí, takže nemôže existovať žiadny špeciálny posunkový jazyk Zulu. V JAR je vraj platná jediná posunková reč, ktorá zahŕňa všetky miestne dialekty.

Komunita hluchonemých v JAR tlmočníka pozná z akcií ANC a niekoľkokrát už na neho upozornila. Keď sa v utorok objavil na pódiu, Wilma Newhoudtová – Druchenová, ktorá je prvou nepočujúcou členkou juhoafrického parlamentu, napísala na Twitteri: „Tlmočník spätý s ANC je na pódiu a jeho znaky sú nezmysly. Nevedia to, prosím, odvolajte ho“.

Juhoafrický tlmočník do jazyka nepočujúcich Francois Deyse na Twitteri usúdil, že ten človek zosmiešňuje profesiu.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #nepočujúci #Nelson Mandela #tlmočník