Spojené štáty zvažujú zavedenie sankcií voči Ukrajine

Spojené štáty v stredu naznačili, že zvažujú zavedenie reštriktívnych opatrení voči Ukrajine vrátane možných sankcií.

11.12.2013 22:09
debata (28)

Má ísť o reakciu na posledné tvrdé zásahy polície voči demonštrantom protestujúcim proti prezidentovi Viktorovi Janukovyčovi. „Zvažujeme politické možnosti, doteraz však v tejto veci nepadlo rozhodnutie. Sú medzi nimi aj sankcie, ale v tejto chvíli nebudem uvádzať podrobnosti,“ uviedla hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová.

Ukrajinské bezpečnostné sily sa v stredu stiahli z epicentra masových demonštrácií v centre Kyjeva potom, ako sa asi deväť hodín neúspešne snažili rozohnať demonštrantov. Špeciálne sily ministerstva vnútra a poriadkovej polície zasiahli obuškami proti protestujúcim na Námestí nezávislosti asi o druhej hodine v noci a snažili sa rozobrať barikády chrániace demonštrantov.

Tisícom policajtov sa spočiatku podarilo obsadiť časti námestia, no ráno začali do centra prichádzať ďalšie tisíce demonštrantov, ktorí postup polície zastavili. Policajný zásah odsúdila šéfka diplomacie EÚ Catherine Ashtonová ako aj americký minister zahraničia John Kerry, ktorého námestníčka Victoria Nulandová prišla do Kyjeva na rokovania s oboma stranami súčasnej krízy. Na rokovaniach sa zúčastní aj Ashtonová.

28 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #sankcie #Viktor Janukovyč #reštrikcie #Ukrajina