Kyjevské centrum obohnané barikádami sa obáva ťažkoodencov

Demonštranti v centre Kyjeva vo štvrtok očakávajú ďalšie policajné akcie, ktoré majú zlikvidovať opozičné protesty proti zastaveniu integračného procesu s Európskou úniou.

12.12.2013 07:17
Ukrajina, ťažkoodenci, Kyjev Foto: ,
Námestie nezávislosti v Kyjeve je miesto, kde sa sústredili ukrajinskí demonštranti proti vláde a prezidentovi. Spolu s nimi sú tam aj bezpečnostné zložky.
debata

Prezident Viktor Janukovyč aj minister vnútra Vitalij Zacharčenko síce použitie sily vylučujú, v centre ale z obavy pred útokmi ťažkoodencov rastú nové barikády.

Podľa ukrajinských médií do hlavného mesta smerujú autobusy s prívržencami prezidenta Janukovyča a jeho Strany regiónov. Kolóna autobusov má do Kyjeva doraziť z juhoukrajinského Mykolaiva, z Krymu majú do metropoly zároveň doraziť čerstvé policajné sily.

Vedenie opozičných strán očakáva, že prezident splní svoj ​​sľub a prepustí zadržané osoby pri zrážkach s políciou. Janukovyč prepustenie „niektorých“ zatknutých osôb sľúbil v pondelok, zatiaľ ich vyšlo na slobodu šesť. Podľa šéfa opozičnej strany Sloboda Oleha Ťahnyboka je zatknutých oveľa viac.

V Bruseli má vo štvrtok prvý podpredseda ukrajinskej vlády Serhij Arbuzov rokovať s komisárom Štefanom Fülem o dohode o pridružení a voľnom obchode, ktorú ukrajinské vedenie minulý mesiac odmietlo podpísať. Ako vyhlásil ukrajinský minister zahraničia Leonid Kožara, Kyjev si od rokovaní sľubuje podpis asociačnej dohody „za skutočne výhodných podmienok“.

V Štrasburgu budú o situácii na Ukrajine rokovať poslanci Európskeho parlamentu.

debata chyba
Viac na túto tému: #demonštranti #Kyjev #Viktor Janukovyč #barikády #Ukrajina