Janukovyč chce podpísať asociačnú dohodu s EÚ

Ministerka zahraničia Európskej únie Catherine Ashtonová vo štvrtok vyhlásila, že ukrajinský prezident Viktor Janukovyč chce podpísať asociačnú dohodu s Európskou úniou. V Bruseli to na rokovaniach potvrdil aj ukrajinský vicepremiér Serhij Arbuzov.

12.12.2013 11:12 , aktualizované: 21:31
debata (19)

Krátkodobé ekonomické a finančné problémy, ktorým Ukrajina čelí, by podpis dohody o pridružení a voľnom obchode mohol zmierniť, pretože by priniesol investície z EÚ, povedala Ashtonová podľa agentúry AP.

Ukrajinský prezident minulý mesiac prípravu chystaného pridruženia Ukrajiny k EÚ prerušil a z podpisu príslušnej dohody na summite vo Vilniuse zišlo. Ukrajina, ktorá zápasí s vážnymi ekonomickými problémami, tak jasne dala prednosť bližším vzťahom s Ruskom, ktoré si aproximáciu postsovietskych republík s EÚ nepraje.

Ashtonová tento týždeň s Janukovyčom rokovala v Kyjeve. Ukrajinský prezident jej vraj „dal jasne najavo, že asociačnú dohodu chce podpísať“.

Ashtonová povedala, že hospodárske problémy Ukrajiny „je možné riešiť podporou nielen zo strany inštitúcií EÚ, ale vlastne tým, že (Janukovyč) podpisom asociačnej dohody ukáže jasný ekonomický plán“. Podpis potom „pomôže priviesť práve také investície, ktoré (Ukrajina) potrebuje“, zdôraznila šéfka únijnej diplomacie. Pritom upozornila, že ukrajinský vicepremiér Serhij Arbuzov má vo štvrtok popoludní o asociačnej dohode v Bruseli rokovať s komisárom Štefanom Fülem.

Janukovyč sa usiluje o získanie záchranného úveru od Medzinárodného menového fondu (MMF), ktorý by mal predísť možnému štátnemu bankrotu. Preto sa prezident tiež obáva prípadných obchodných sporov s Ruskom, ktoré by mohli spôsobiť rozvrat ukrajinského hospodárstva.

Európska komisia v stredu odmietla požiadavku Ukrajiny, aby jej únia poskytla balík pomoci v objeme 20 miliárd eur výmenou za podpis asociačnej dohody. „Nebudeme sa hrať s číslami,“ povedal podľa agentúry AFP hovorca Európskej komisie Olivier Bailly s tým, že prosperita Ukrajiny nemôže byť predmetom zjednávania.

V Kyjeve medzitým prozápadna opozícia, požadujúca proeurópsky kurz svojej krajiny, začala štvrtý týždeň demonštrácií. Podľa agentúry DPA strávilo mrazivú noc v centre ukrajinskej metropoly vyše 5-tisíc demonštrantov.

Brusel a Kyjev sa dohodli na príprave cestovného plánu budúceho plnenia dohôd

Európska únia je pripravená Kyjevu pomôcť s vytvorením takých podmienok, ktoré by Ukrajine umožnili získať záchranný úver od Medzinárodného menového fondu (MMF). Po štvrtkovom rokovaní s ukrajinským vicepremiérom Serhijom Arbuzovom to v Bruseli uviedol komisár pre rozšírenie EÚ Štefan Füle. Arbuzov zo svojej strany zopakoval úmysel Kyjeva „čoskoro“ s EÚ podpísať dohody o pridružení io voľnom obchode, politická vôľa k tomu vraj existuje.

„Potrebujeme pomôcť Ukrajine s rýchlou obnovou dôvery nielen zo strany jej vlastných občanov, ale aj medzinárodných investorov a veriteľov,“ vyhlásil eurokomisár a pripomenul silnejúce hospodárske problémy Ukrajiny.

Ukrajinský vicepremiér v Bruseli potvrdil, že jej kurz smerom k európskej integrácii sa nemení. „Môžeme uistiť ukrajinských občanov, že rozhovory sú otvorené a pokračujeme v nich. Ukrajina čoskoro podpíše asociačnú dohodu s EÚ a zohľadní zároveň svoje národné strategické záujmy,“ vyhlásil Arbuzov.

Podľa Füleho je dôležité, aby Ukrajina svoje okamžité finančné potreby vyriešila transparentným spôsobom, predovšetkým práve v spolupráci s inštitúciami, ako je MMF. " Akékoľvek iné usporiadanie by znamenalo nejasné alebo zákulisné podmienky a nevytvorilo by ani potrebnú dôveru, ani rast," zdôraznil Füle.

Pripomenul, že šéfka MMF Christine Lagarderová tento týždeň uviedla, že fond je kedykoľvek pripravený k obnove rozhovorov s Kyjevom, ak Ukrajina chce pomôcť svojej ekonomike vydať sa správnym smerom. Voči občanom, ktorí v ​​Kyjeve demonštrujú podľa Füleho za lepšiu a bezpečnejšiu budúcnosť pre seba a svoje deti, vraj nie je lepší signál, než rýchly podpis asociačnej dohody s EÚ a súvisiace obchodné dohody.

Brusel a Kyjev sa preto dohodli, že pripravia cestovný plán budúceho plnenia asociačnej aj obchodnej dohody. V ďalších bilaterálnych rozhovoroch chcú obe strany prebrať všetky dôležité témy uskutočňovania dohôd, čo má viesť k spoločnému pochopeniu očakávaných výhod a nákladov. „Čím rýchlejšie Ukrajina jasne deklaruje svoje úmysly, tým rýchlejšie môžeme s prácou začať a potom tiež skončiť,“ podotkol Füle.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Viktor Janukovyč #Catherine Ashtonová #Ukrajina