Ruský súd nariadil preskúmanie rozsudkov nad Pussy Riot

Ruský Najvyšší súd nariadil preverenie rozsudku nad dvoma členkami punkovej skupiny Pussy Riot len tri mesiace predtým, ako ich majú prepustiť z väzenia. Súd konal na základe odvolania Nadeždy Tolokonnikovej a Marie Aljochinovej.

12.12.2013 11:27
debata

Moskovskému súdu, ktorý ich v auguste 2012 odsúdil na dva roky väzenia, nariadil preskúmanie rozsudku. Všetky tri hudobníčky skupiny odsúdili na dva roky väzenia za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou.

Podľa Najvyššieho súdu však nebola náboženská nenávisť nikdy dokázaná a súd nižšej inštancie taktiež nebral do úvahy fakt, že ide o matky maloletých detí. „Súd nedokázal, že Tolokonniková a Aljochinová boli motivované nenávisťou voči nejakej sociálnej skupine,“ uviedol vo verdikte Najvyšší súd, pričom pripomenul, že obe majú deti predškolského veku a v minulosti ešte neboli trestané.

Vo februári 2012 členky Pussy Riot vtrhli do pravoslávnej katedrály v centre Moskvy, kde zaspievali „modlitbu“ proti vtedajšiemu premiérovi a dnešnému prezidentovi Ruska Vladimirovi Putinovi a jeho spojeniu s ruskou pravoslávnou cirkvou. Tolokonnikovovú a Aljochinovú poslali do pracovných táborov, zatiaľ čo 31-ročnú Jekaterinu Samucevičovú súd prepustil na podmienku. Prepustiť ich majú v marci 2014.

debata chyba
Viac na túto tému: #Pussy Riot #Nadežda Tolokonniková #Maria Aljochinová