Grizzly možno opäť skončí na muške poľovníkov

Americké úrady zvažujú obnovenie lovu medveďov grizzly v oblasti prírodného parku Yellowstone na západe Spojených štátov.

12.12.2013 12:10
medveď grizzly Foto:
Ilustračné foto - medveď grizzly.
debata

Výbor zložený zo zástupcov federálnych i miestnych úradov v stredu podľa tamojších médií odporučil, aby medvede grizzly prestali byť v parku a priľahlých oblastiach chránené.

V oblasti Yellowstone v štátoch Montana, Idaho a Wyoming žije podľa vedcov asi 700 týchto medveďov, ktorí sú chránení od roku 1975. Ak by boli vyradení zo zoznamu ohrozených zvierat, otvorilo by to dvere k ich obmedzenému lovu.

Medvede v parku Yellowstone prestali byť na krátky čas chránení v roku 2007, ekologickým skupinám sa však podarilo toto rozhodnutie na súde zvrátiť. Ekológovia argumentovali tým, že vláda nevzala do úvahy fakt, že pre zmenu klímy v oblasti ubúda borovica bielokmenná, ktorá je pre grizzly kľúčovým zdrojom potravy.

Tentoraz členovia výboru sledujúceho medvediu populáciu uviedli, že medvede grizzly majú k prežitiu dostatok drobných plodov a množstvo ďalších zdrojov potravy. Jednomyseľne preto odporučili federálnej agentúre pre ryby a divokú zver, aby medvede grizzly vyradila v oblasti Yellowstone zo zoznamu ohrozených zvierat. Ak by agentúra návrhu vyhovela, začal by platiť zrejme v roku 2015.

Stredajšie odporúčania kritizovala organizácia pre ochranu životného prostredia Sierra Club. „Je nevyhnutné, aby sa populácia týchto medveďov úplne zotavila a opäť jej nehrozilo vyhynutie,“ uviedla zástupkyňa organizácie Bonnie Riceová.

Vlci už boli zo zoznamu chránených zvierat v Idahu, Montane a Wyomingu vyradení v ostatných dvoch rokoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #medveď #poľovačka #grizzly #Yellowstone