Španielská vláda nepovolí referendum Katalánska o odtrhnutí

Španielska vláda neumožní Kataláncom usporiadať plánované referendum o odtrhnutí od zvyšku krajiny. Vo štvrtok to vyhlásil španielsky minister spravodlivosti Alberto Ruiz-Gallardón.

12.12.2013 15:40 , aktualizované: 21:58
debata (2)

„Hlasovanie sa neuskutoční,“ povedal novinárom v Madride len krátko po tom, ako Katalánci zverejnili dátum plánovaného všeľudového hlasovania.

Politické strany v španielskom Katalánsku sa vo štvrtok dohodli, že referendum o nezávislosť tohto severovýchodného regiónu sa uskutoční 9. novembra budúceho roku. Novinárom to povedal katalánsky premiér Artur Más. Občanov sa chcú opýtať, či chcú, aby bolo Katalánsko samostatným štátom. Vláda španielskeho premiéra Mariana Rajoya už varovala, že prípadné referendum bude v rozpore s ústavou a Madrid je v tejto veci pripravený podniknúť príslušné kroky.

Nezávislosť Katalánska presadzuje vládna nacionalistická koalícia Zhoda a jednota (CiU) pod vedením Mása a spojenecká Republikánska ľavica Katalánska (ERC). Centrálna vláda podľa nich do regiónu investuje oveľa menej peňazí, ako z neho dostáva. Španielsky ústavný súd v máji pozastavil platnosť deklarácie, ktorou katalánsky parlament v januári vyhlásil „zvrchovanosť“ autonómneho regiónu a otvoril tak cestu k vypísaniu referenda o jeho nezávislosti. Jej podpora u verejnosti dosahuje asi 50 percent.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #nezávislosť #Katalánsko #referendum