Opantal kokaín slávnu autorku receptov?

Bohyňa z domácnosti, ako ju zvyknú prezývať, sa neobzrie za odchádzajúcim rokom s nadšením. Nigella Lawsonová, slávna britská autorka kuchárskych kníh, prežíva trpké chvíle. Najprv rozvod, potom prepieranie súkromia na súde zvýraznené podozrením z častého užívania drog.

13.12.2013 09:05
Nigella Lawsonová Foto:
Autorka kuchárskych kníh Nigella Lawsonová. Na súde je obžaloba dvoch bývalých pomocníčok gurmánskej spisovateľky, ktoré údajne spreneverili veľa peňazí z kreditnej karty slúžiacej na platby za chod domácnosti. Obe tvrdia, že Lawsonová súhlasila s ich výdavkami výmenou za mlčanie o jej užívaní kokaínu.
debata (1)

Z procesu s dvomi bývalými asistentkami Lawsonovej sa pre ňu vykľulo nepríjemné vedľajšie dejstvo. Sestry talianskeho pôvodu Elissabetta a Francesca Grillové o nej tvrdia, že pravidelne brala kokaín. Výmenou za mlčanie o tejto neresti malo byť podľa dvoch žien využívanie kreditnej karty na ich osobné účely. (Obžaloba im kladie za vinu, že sa počas niekoľkých rokov protiprávne obohatili v prepočte o 830-tisíc eur.)

Súd s niekdajšími pomocníčkami sa koná po nedávnom krachu manželstva 53-ročnej Lawsonovej s reklamným mágom Charlesom Saatchim, ktorý je starší o 17 rokov. Vysvitlo, že o rozvod požiadala ona, dôvodom sa mal stať psychický teror zo strany muža. Lawsonová naznačuje, že Saatchi sa s jej odchodom nezmieril, a tak začal uvažovať o pomste. „Vyhrážal sa mi, keď som spočiatku nechcela svedčiť na terajšom procese. Zároveň chcel, aby som očistila jeho meno, keď sa pred rozvodom objavili v novinách fotografie, ako ma pred londýnskou reštauráciou drží pod krkom,“ povedala gurmánska hviezda.

Problém s kokaínom

Grillové mali v rukách kreditnú kartu, ktorá bola určená na platby za chod domácnosti vtedajších manželov. (Saatchi posielal každý mesiac peniaze na účet s kartou.) Sestry ju použili nielen na dohodnutý účel, platili si z nej pre seba luxusné výrobky a ubytovanie v drahých hoteloch.

Lawsonová pôvodne vypovedala na polícii, že drog sa nikdy nedotkla. Neskôr zmenila svoje slová, keď priznala, že v ťažkých chvíľach siahla po kokaíne. „Vyskúšala som ho, keď zomieral môj prvý manžel na rakovinu,“ priznala sa. Poznamenala, že kokaín si dala ešte raz – v lete 2010, keď sa cítila byť terčom „intímneho terorizmu“ zo strany Saatchiho. Dodala, že rovnaké dôvody ju viedli k občasnému fajčeniu marihuany.

Slávna autorka však odmieta, že by so sestrami Grillovými uzavrela tichú dohodu o mlčaní o kokaíne: „Nikdy som nebola narkomanka. Nikdy som nebrala drogy pravidelne.“ Lawsonová sa domnieva, že šírenie informácií, ktoré ona popiera, živí Saatchi. Ten sa, naopak, bráni, že ju neprestal mať rád a že nemá dôkazy o jej údajnom pravidelnom sklone ku kokaínu.

Podozrenie, že Lawsonová prepadla droge, prichádza pre ňu vo veľmi zlom čase. V budúcom roku by totiž chcela preraziť v americkej televízii a zopakovať tak úspech z Británie, kde sa jej knihy nielen skvele predávajú, veď s varením mala silný ohlas aj medzi divákmi.

Lawsonová začínala ako novinárka. Hviezdnu kariéru autorky kuchárskych receptov odštartovala v roku 1998, keď vydala svoju prvú knihu. Tá sa stala bestsellerom, predalo sa 300-tisíc výtlačkov. Mimochodom, jej otec bol známy politik. Nigel Lawson, ktorý má 81 rokov, pôsobil ako minister financií vo vláde konzervatívnej premiérky Margaret Thatcherovej.

Prvý manžel Lawsonovej, ktorý zomrel na rakovinu, sa v čase ich zoznámenia tiež živil ako novinár. Po jeho smrti vyvolala rozpaky, pretože už o deväť mesiacov sa nasťahovala k Saatchimu.

Peniaze za luxus

Odhaduje sa, že Lawsonová doteraz zarobila v prepočte 18 miliónov eur. Hodnota majetku Saatchiho je približne sedemnásobne väčšia. Pred súd predstúpili aj ďalšie asistentky, ktoré robili u bývalých manželov. (Tieto ženy nie sú obžalované, ale svedkyne, ktoré vypovedajú, ako ony používali kreditné karty.)

Hoci by si Lawsonová mohla dovoliť luxus zo svojho bankového účtu, peniaze na tieto karty pumpoval Saatchi z konta reklamnej spoločnosti. Ukázalo sa, že nielen viedli honosný život, ale aj štedro financoval vtedajšiu manželku. „Zoe Walesová, jedna z pomocníčok, povedala, že Lawsonovej počas štyroch rokov kupovala 22-krát odevy módnej značky Donna Karan,“ napísali noviny The Telegraph. Celková suma bola 66-tisíc eur.

Dalo by sa pokračovať. Napríklad viac ako 18-tisíc eur išlo na zaplatenie večierka, keď Lawsonovej dcéra z prvého manželstva oslavovala 18. narodeniny.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #drogy #kokaín #Nigella Lawsonová