Strany budúcej vlády v Česku predstavili koaličnú zmluvu

Sociálni demokrati, hnutie ANO a KDU-ČSL predstavili v piatok na spoločnom brífingu text koaličnej zmluvy. Jeho finálnu podobu nová koalícia vypracovala vo štvrtok.

13.12.2013 11:04 , aktualizované: 11:17
Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka Pavel Bělobrádek Foto: ,
Lídri novej českej koalície: Zľava Andrej Babiš (ANO), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL).
debata

Informoval o tom portál Českej televízie. Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka ju následne predstavil prezidentovi Milošovi Zemanovi. Zmluva by mala zahŕňať napríklad zrušenie väčšiny zdravotníckych poplatkov, zvýšenie minimálnej mzdy alebo vrátenie zľavy na dani pre pracujúcich dôchodcov. Stranám k definitívnemu vzniku koalície ostáva už len rozdelenie postov vo vláde.

Posledným sporným bodom v programovej časti zmluvy bola otázka týkajúca sa minimálnej dane pre živnostníkov. Napriek pôvodne odlišným názorom sa strany nakoniec zhodli, že spomínanú daň nezavedú. Bude však platiť obmedzenie daňového zvýhodnenia u samostatne zárobkovo činných osôb, ktoré sú dlhodobo v strate.

„SZČO, ktoré dlhodobo nevykazujú zisk z podnikania a po zohľadnení všetkých zdaniteľných príjmov nevykazujú základ dane, nebudú mať nárok na daňové zvýhodnenie,“ uviedol podpredseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Obmedzenie sa nebude týkať roku založenia a ďalších troch rokov.

V zmluve je tiež uvedené, že strany zvážia zavedenie sektorovej dane. Dokument obsahuje aj koaličnú poistku, ktorá sa bude uplatňovať napríklad v oblasti štátneho rozpočtu, daní alebo poplatkov s výrazným dopadom na verejné rozpočty.

Babiš: Možno sme z inej planéty, sľuby budeme plniť

„Sme radi, že to máme za sebou. Bolo to dlhé a úmorné rokovanie, avšak konštruktívne,“ uviedol predseda hnutia ANO Andrej Babiš. Každá zo strán si v koaličnej dohode podľa jeho slov našla svoje. Najväčším úspechom hnutia je, že zabránili zvyšovaniu daní a zavedeniu sektorovej dane. „Tým, že sme politici iného druhu, možno z inej planéty, tak budeme robiť všetko pre to, aby sme svoje sľuby plnili,“ sľubuje Babiš.

Líder ANO kritizoval súčasný stav, keď Česko nešetrí a navyše umožňuje veľké daňové úniky. Funguje tak vraj akúsi zotrvačnosťou. Zamerať by sa preto chcel na kontrolu podvodov s DPH, colných podvodov a hlavne na zvyšovanie efektivity fungovania štátu. „Ak chceme zvyšovať dane, najskôr musíme ukázať, že hore sa prestalo kradnúť,“ myslí si Babiš s tým, že ak sa bude cieľ koaličnej zmluvy plniť, bude to viac, než to, čo urobili všetky ponovembrové vlády.

debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #ČSSD #ANO #KDU-ČSL #Bohuslav Sobotka #Pavel Bělobrádek