Vláda JAR sa ospravedlnila za tlmočníka pre nepočujúcich

Vláda Juhoafrickej republiky sa v piatok oficiálne ospravedlnila za muža, ktorý na utorňajšej poslednej rozlúčke s Nelsonom Mandelom tlmočil prejavy svetových lídrov do posunkovej reči.

13.12.2013 16:19
tlmočník, Mandela Foto:
Tlmočník Thamsanqa Jantjie (vpravo) tlmočí do posunkovej reči, ktorej nie každý porozumel.
debata (2)

Minister kultúry a umenia Paul Mashatile sa vo svojom stanovisku „úprimne ospravedlnil nepočujúcim a všetkým Juhoafričanom za spôsobenie urážky“. Minister však v tejto súvislosti už avizoval skoré schválenie zákona, ktorý bude regulovať profesiu tlmočníkov tak, aby sa „takýto incident už nikdy nezopakoval“. Samotný prekladateľ Thamsanqa Jantjie agentúre AFP v piatok povedal, že svoje vysvetlenie už ponúkol všetkým médiám a momentálne pracuje na oficiálnom vysvetlení pre vládu.

Jantjie sa do pozornosti svetových médií dostal pre svoju čudesnú posunkovú reč na Mandelovej rozlúčke, ktorou pobúril nepočujúcich. Podľa odborníkov na znakovú reč si totiž gestá rúk iba vymýšľal. Na vlnu kritiky a pobúrenia reagoval tvrdením, že sa lieči na schizofréniu a na pódiu mal epizódu a nemohol sa koncentrovať. Jeho slová však spochybňujú tvrdenia, že na neho v minulosti už nepočujúci poukazovali na iných podujatiach juhoafrickej vládnej strany Africký národný kongres (ANC). Jej významným členom bol aj známy bojovník proti apartheidu Mandela.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #Nelson Mandela #tlmočník #Thamsanqa Jantjie