Prečo v Kyjeve demonštranti nehladujú

Ľudia už majú dosť obložených chlebíčkov. Dá sa to vydržať tak dva-tri dni a potom ich žalúdok už odmieta, povedala ukrajinským novinárom Eugénia Mosinová, jedna z dobrovoľníčok pripravujúcich stravu pre demonštrantov na kyjevskom Námestí nezávislosti.

14.12.2013 10:05
Ukrajina, demonštranti, dobrovoľníci Foto:
Dobrovoľníci pripravujú jedlo pre demonštrantov na kyjevskom Námestí nezávislosti.
debata (63)

„Rozhodli sme sa napokon ponúkať varenú stravu trikrát denne,“ vraví organizátorka chodu kuchyne, ktorá sídli v Dome odborov na hlavnom námestí krajiny. Už pred vchodom do budovy rozvoniava vo vojenskej poľnej kuchyni šošovicová kaša. V čase pokoja je v Dome odborov volebný okrsok číslo jeden. Pravidelne v ňom hlasoval napríklad aj bývalý prezident Viktor Juščenko s manželkou v sprievode svojich detí.

V budove sa zvŕta nepretržite v troch zmenách 1 600 dobrovoľníkov z celej krajiny a približne 70 z nich denne pripraví až 44-tisíc porcií jedla.

„Varíme nielen pre tých na námestí, ale aj pre demonštrantov v obsadenej Kyjevskej mestskej rade,“ opisuje činnosť Stepan Kubiv, „veliteľ“ objektu logistiky v Dome odborov. Minulý pondelok bol vraj zaťažkávacou skúškou. Dobrovoľníci vedení 22 profesionálnymi kuchármi pripravili až 110-tisíc porcií hlavného jedla a státisíce porcií čaju a kávy. Druhú skúšku by mali zažiť v nedeľu, keď sa má uskutočniť ďalšia masová protivládna a prozápadná demonštrácia. Ale už dnes nepretržite privážajú do Domu odborov prepravky s chlebom, údeninami, ovocím a so zeleninou, s vodou, ale aj s čajom, kávou i množstvom konzerv. Sú to dary od jednotlivcov, ale aj veľkých sponzorov, ktorých identifikácia zostáva prísne stráženým tajomstvom. Skôr, ako sa potraviny dostanú do rúk kuchárov a ich pomocníkov, musia prejsť kontrolou. Predovšetkým tie od Kyjevčanov.

„Ak nie je na obale výrobca, dátum výroby a spotreby, alebo ide o potraviny rýchlo podliehajúce skaze, tak balíček putuje nemilosrdne do koša,“ tvrdí Ľuba, ktorá za 25 rokov praxe má s tým dobré skúsenosti. Mäso a mliečne výrobky skladujú na osobitnom mieste v chladničkách. Rúška na tvári, rukavice a čiapky sú pre osadenstvo samozrejmosťou.

„Pri riadení dobrovoľníckeho hnutia je dôležité nájsť odborníkov v tej či onej oblasti. V takom prípade sedem ľudí dokáže riadiť sedemdesiat,“ tvrdí Kubiv, ktorý donedávna riadil banku, šéfoval vedeniu Kreditbanky. Dnes šéfuje revolučnému štábu, ktorý, ako vraví, budoval rovnako ako voľakedy banku, s rovnakými princípmi. A odborníkov našiel. Vidieť to v miestnosti, v ktorej dobrovoľní medici triedia darované lieky. Rovnako ako niektoré potraviny putujú do koša aj všetky „načaté“ lieky. V ďalšej miestnosti zase pracujú komoditní experti a vedúci skladov ešte z čias ZSSR, ktorí preberajú aj najnovšiu dodávku teplého oblečenia. Asi tisíc kusov.

© Autorské práva vyhradené

63 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #dobrovoľníci #jedlo #Kyjev #Ukrajina