Tlmočil na Mandelovej tryzne kriminálnik?

Podvodník? Chorý človek? Alebo kriminálnik? Juhoafrické úrady vyšetrujú indivíduum, ktoré sa v utorok dostalo k najprísnejšie stráženým mužom sveta na vzdialenosť vystretej paže.

14.12.2013 10:19
Tlmočník Thamsanqa Jantjie Foto: ,
Tlmočník Thamsanqa Jantjie.
debata (12)

Na smútočnej rozlúčke s ikonou boja za slobodu Nelsonom Mandelom mal Thamsanqa Jantjie (34) prekladať do posunkovej reči prejavy šéfa Bieleho domu, generálneho tajomníka OSN, juhoafrického prezidenta i Mandelových spolubojovníkov a príbuzných. Namiesto toho len nezrozumiteľne mával rukami.

Keď sa škandál prevalil, pobúrení sluchovo postihnutí ho označili za podvodníka. Jantjie sa bránil tým, že je schizofrenik. Pod ťarchou zodpovednosti dostal záchvat, mal halucinácie, nad štadiónom videl vznášajúcich sa anjelov a pri strate koncentrácie sa sústredil iba na to, aby tí, čo nepoznajú posunkovú reč, si nič nevšimli a aby on sám nevyviedol niečo, na čo by reagovali po zuby ozbrojení ochrankári. Priznal tiež, že pri záchvatoch sa často prejavuje veľmi agresívne a v minulosti strávil vyše roka v psychiatrickej liečebni. Juhoafrické médiá však včera prišli s novým odhalením, po ktorom tí, čo zodpovedali za bezpečnosť desiatok štátnikov, sa museli dodatočne ešte viac striasť od hrôzy: Podľa televízie eNCA Jantjie v minulosti čelil obvineniam z vraždy, únosu, znásilnenia, lúpeže a ďalších zločinov.

„Vieme o týchto správach,“ potvrdil pre agentúru AP šéf komunikačného úradu juhoafrickej vlády Phumla Williams. „Úrady vyšetrujú Thamsanqu Jantjiea aj to, ako bol vybratý za tlmočníka na utorňajšiu spomienkovú ceremóniu,“ dodal. Podľa denníka Star jeho služby si usporiadatelia prenajali za honorár 60 eur iba deň pred podujatím, pričom neprešiel nijakou bezpečnostnou previerkou.

Znepokojenie nad nedbalým prístupom hostiteľov k bezpečnosti cudzích štátnikov dal najavo aj Washington. „Sme všetci veľmi rozrušení,“ cituje AP námestníčku ministra zahraničných vecí USA pre africké záležitosti Lindu Thomasovú-Greenfieldovú, podľa ktorej americkí predstavitelia sú znepokojení tým, ako sa pochybný tlmočník mohol dostať do vzdialenosti iba jedného metra od prezidenta Baracka Obamu.

Ed Donovan, hovorca tajnej služby, ktorá má na starosti bezpečnosť šéfa Bieleho domu, pre AP zdôraznil, že za preverenie kriminálnej minulosti a iných dôležitých skutočností o ľuďoch pripustených na scénu niesli zodpovednosť Juhoafričania. Na upokojenie však dodal, že agenti tajnej služby sú „vždy v tesnej blízkosti prezidenta“.

Podľa policajných záznamov, na ktoré sa odvoláva eNCA, Jantjie bol v minulosti obvinený zo znásilnenia (1994), krádeže (1995), vlámania (1997), vandalizmu (1998), vraždy, pokusu o vraždu a únosu (2003). Podľa zistenia televíznej spoločnosti obvinenia zo znásilnenia bol Jantjie zbavený. Prípad s vraždou, ktorý sa dostal až pred súd, sa reportérom zatiaľ nepodarilo objasniť, lebo súdny spis „záhadne“ zmizol z archívu. Bezpečne sa im však podarilo potvrdiť, že za krádež bol odsúdený na tri roky väzenia, či si ich aj odsedel, sa nevie. Rovnako nie je predbežne objasnené, či sa trestnej zodpovednosti nevyhol pre zdravotnú nespôsobilosť. Denník Star však naznačil, že v hre mohli byť aj nadštandardné vzťahy, ktoré mal Jantjie s viacerými ľuďmi na súdoch, kde pracoval ako tlmočník.

Sám Jantjie na otázky viacerých médií o jeho údajnej kriminálnej minulosti neodpovedal. Odmietol tiež odísť v sprievode policajtov na vyšetrenie na psychiatrickú kliniku. Vyhovoril sa na zaneprázdnenosť, lebo vraj musí vypracovať odpovede na otázky juhoafrických úradov.

Juhoafrické médiá ostro kritizujú ležérny prístup usporiadateľov utorňajšej tryzny a varujú pred tým, aby sa niečo podobné neopakovalo aj na nedeľnom pohrebe Mandelu. Vo Východnom Kapsku sa na obrade očakáva účasť desiatok prevažne afrických štátnikov, prísť však majú aj vysokí predstavitelia z Európy a USA vrátane britského následníka trónu princa Charlesa.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #Nelson Mandela #tlmočník #Thamsanqa Jantjie