V Kyjeve demonštrovali desaťtisíce stúpencov vlády

Desiatky tisíc ľudí sa zišli na kyjevskom Európskom námestí na vyjadrenie podpory vláde a jej snahe o rozšírenie hospodárskych vzťahov s Ruskom.

14.12.2013 12:38 , aktualizované: 18:16
Ukrajina, demonštrácia Foto: ,
Vládni stúpenci vykrikujú heslá na Európskom námestí.
debata (96)

Akcia zorganizovaná vládnou Stranou regiónov sa uskutočnila len niekoľko sto metrov od námestia Nezávislosti, kde už tri týždne demonštruje prozápadná opozícia. Tá chce svoj ​​masový míting v centre Kyjeva usporiadať v nedeľu.

Premiér Mykola Azarov v prejave k zhromaždeným vysvetlil, prečo Ukrajina koncom novembra ustúpila od podpisu asociačnej zmluvy s Európskou úniou. Krajina podľa neho nechce byť „príveskom Európy“, ale jej plnohodnotným partnerom. O vytvorenie zóny voľného obchodu s EÚ je potrebné premýšľať v strategickej, nie krátkodobé perspektíve. „Ukrajina nemohla podpísať zmluvu (s EÚ) a skončiť ako bankrotár,“ povedal predseda ukrajinskej vlády.

Azarov Ukrajincov varoval, že zbližovanie s Európou môže mať nežiaduce následky. Mnohí sa podľa neho mylne domnievajú, že po podpise asociačnej zmluvy budú Ukrajinci môcť voľne jazdiť na západ kontinentu. „Nič podobné. Najskôr musí Ukrajina legalizovať homosexuálne sobáše a odobrať všetkým ľuďom odtlačky prstov na biometrické pasy. Prajete si niečo také?“ spýtal sa davu, z ktorého zneli silné prejavy nesúhlasu.

Na neďalekom námestí Nezávislosti sa zhromaždilo asi 5000 stúpencov opozície. Hlavná demonštrácia odporcov vlády sa chystá na nedeľu, keď majú k protestujúcim prehovoriť vodcovia opozície Arsenij Jaceňuk, Vitalij Kličko a Oleh Ťahnybok.

Ukrajinský generálny prokurátor na tlačovej konferencii v Kyjeve oznámil, že so súhlasom prezidenta Janukovyča boli z funkcií odvolaní kyjevský starosta Volodymyr Popov, náčelník kyjevskej polície Valerij Korjak a ďalší dva vysokí úradníci. Dôvodom ich odvolania je rozkaz, ktorý koncom novembra vydali polícii na vykonanie brutálneho zákroku proti demonštrantom v centre Kyjeva. Potrestanie vinníkov v piatok počas rokovania pri okrúhlom stole s opozíciou sľúbil sám prezident.

Provládne demonštrácie v Kyjeve sa uskutočnili... Foto: SITA/AP, Dmitry Lovetsky
Ukrajina, Kyjev, demonštrácie Provládne demonštrácie v Kyjeve sa uskutočnili neďaleko od protestov protivládnych aktivistov.

K situácii na Ukrajine a na „východnej“ politike EÚ sa v Moskve vyjadril ruský minister zahraničia Sergej Lavrov, ktorý bude v pondelok o vzťahoch s Kyjevom rokovať v Bruseli so svojimi európskymi partnermi. „Tí ľudia, ktorí považovali za hlavnú úlohu Východného partnerstva umelo a vydieračsky odtrhnúť našich susedov od Ruska, teraz vidia, že to nie je také jednoduché,“ povedal Lavrov. Brusel si podľa neho sľuboval od pridruženia Ukrajiny získanie nových trhov, ktoré by okamžite zaplnila konkurencieschopná produkcia európskych výrobcov. Lavrov dúfa, že pondelkové diskusie s ministrami zahraničných vecí EÚ budú seriózne. „Európa by k nej mala pristúpiť čestne a nemala by sa jej nevyhýbať,“ odkázal do Bruselu šéf ruskej diplomacie.

96 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácie #Janukovyč #Lavrov #Kyjev #Ukrajina