SPD schválila koalíciu s Merkelovej CDU

Nemeckí stredo-ľaví sociálni demokrati (SPD) v sobotu schválili sformovanie takzvanej veľkej koalície pod vedením kancelárky Angely Merkelovej, čím odstránili poslednú prekážku pre jej tretie funkčné obdobie.

14.12.2013 16:09
Merkelová Foto:
Kancelárku Angelu Merkelovú čaká tretie funkčné obdobie.
debata

Pokladníčka strany Barbara Hendricksová uviedla, že koaličnú zmluvu podporilo 76 percent hlasujúcich z celkovo 475-tisícovej členskej základne SPD. Účasť na bezprecedentnom záväznom referende dosiahla takmer 78 percent.

Širšie vedenie kresťanských demokratov (CDU) schválilo koaličnú zmluvu dohodnutú s opozičnými socialistami už v pondelok. Sesterská CDU v Bavorsku tak spravila už v novembri. Merkelová by sa mala staronovou premiérkou stať v polovici decembra. Poslednú takzvanú „veľkú koalíciu“ dvoch najväčších strán zažilo Nemecko v rokoch 2005 až 2009.

Merkelovej blok v septembrových voľbách do Spolkového snemu zaznamenal najväčší úspech, pričom získal 311 zo 630 kresiel. Konzervatívci si však vzhľadom na chýbajúcu väčšinu museli nájsť nového koaličného partnera, keďže Slobodná demokratická strana (FDP), ktorá ním bola doteraz, neprekročila hranicu pre vstup do parlamentu. Na druhej priečke so 192 kreslami sa umiestnila SPD. Koaličné rokovania brzdili najmä ekonomické otázky ako požiadavka socialistov na zavedenie minimálnej mzdy alebo zmeny v dôchodkovom systéme.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #CDU #Angela Merkelová #SPD