Mandelu pochovali v jeho rodisku

Pozostatky bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu uložili do hrobu na rodinnom pozemku v dedine Qunu.

15.12.2013 09:47 , aktualizované: 11:05
Mandela, pohreb Foto: ,
Rodinní príslušníci stojí v blízkosti rakvy bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu počas jeho pohrebu v Qunu.
debata (1)

Mandela tam strávil detstvo a prial si aby ho pochovali tam, kde už odpočívajú jeho rodičia a tri z jeho detí. Legendárny bojovník proti rasovej segregácii zomrel 5. decembra vo veku 95 rokov.

V nedeľu sa s ním príbuzní, členovia jeho kmeňa Tembe a 4500 hostí rozlúčilo pri pohrebnom ceremoniáli v Qunu na juhovýchode JAR.

Rakvu zabalenú do štátnej vlajky na lafete dopravili k miestu obradu vojaci, medzi nimi tiež vysokí dôstojníci. V stane, v ktorom čakalo 4500 príbuzných a pozvaných hostí, rakvu položili na kožu z kravy, ktorá podľa stanice BBC symbolizovala obyvateľov Qunu. Rakva stála pod vyvýšeným pódiom, ktoré lemovalo v dvoch radoch 95 sviec, každá za jeden rok Mandelovho života. Uprostred za nimi bol portrét usmievajúceho sa exprezidenta.

Obrad moderoval podobne ako utorňajšiu masovú pietu v Johannesburgu Cyril Ramaphosa z vládneho Afrického národného kongresu (ANC), ktorý kedysi Mandela viedol. Okrem iného prítomným oznámil, že na Mandelu budú môcť všetci spomínať do 10:30 miestneho času (9:30 SEČ) a potom sa vydajú k miestu posledného odpočinku. Dodal, že telo bude podľa zvyklostí kmeňa uložené do hrobu presne na poludnie, „keď slnko je najvyššie a tieň je najkratší“.

Vstupy jednotlivých rečníkov prekladal spev veľkého speváckeho zboru. "Spadol úžasný strom a teraz smeruje domov, k odpočinku za predkov, " povedal o Mandelovi zástupca rodiny Ngangomhlaba Matanzima.

Osobné spomienky na Mandelu priniesla jeho vnučka Nandi. Povedala, že si rád robil srandu sám zo seba, ale že bol aj prísny a náročný dedko, ktorý svojich vnukov pripravoval na život. „Choď k svojim predkom, svoj ​​závod si dobehol,“ zaželala mu. Ahmed Kathrada, ktorý bol spolu s Mandelom väznený za boj proti apartheidu na ostrove Robben, svojho druha opísal ako priateľa s ohromnými zásobami lásky, trpezlivosti a tolerancie. Spomenul na neho ako na silného a silného muža, ktorý vo väzení ľahko zdvihol lopatu a krompáč, keď ostatní už nemohli. Pohľad na neho tesne pred smrťou vraj bol srdcervúci. „V nemocnici som zbadal bezmocného muža, ktorý bol tieňom samého seba, a prišlo nevyhnutné. Stojím pred veľkou prázdnotou a nemám na koho sa obrátiť,“ povedal.

Pri tejto emocionálnej spomienke sa rozplakalo mnoho Mandelových príbuzných, medzi ktorými bola vdova Graca Machel aj jeho predchádzajúca žena Winnie.

Jeden zo zástupcov kmeňa Tembe z pódia poďakoval vojenským lekárom, ktorí sa o Mandelu starali pri jeho poslednej a dlhej hospitalizácii. Všetci pritom vstali zo svojich miest.

S Mandelom sa na pohrebe lúčili tisíce ľudí

Pohreb bývalého juhoafrického prezidenta sa konal v jeho rodisku Qunu, kde ho aj pochovali.

Fotogaléria
Rodinní príslušníci stojí v blízkosti rakvy...
Juhoafrický prezident Jacob Zuma spieva počas...
+13Rakva bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona...

Medzi hosťami bol britský princ Charles, monacké knieža Albert II., Americký reverend Jesse Jackson, miliardár Richard Branson, americká televízna moderátorka Oprah Winfrey aj bývalý zimbabwiansky premiér Morgan Tsvangirai. Skoro ráno do Qunu dorazil tiež arcibiskup Desmond Tutu, ktorý bol Mandelovým druhom v boji proti apartheidu.

Rakvu na záver obradu vojaci previezli k miestu pochovania, odobrali z nej jeho ocenenie a zdvihli z nej vlajku. Po krátkej modlitbe nad miestom preleteli vrtuľníky so štátnymi vlajkami a stíhacie lietadlá juhoafrického letectva. Za zvuku poľnice potom bola rakva spustená do hrobu.

V tej chvíli sa objektívy kamier vzdialili a ponechali ďalší obrad len na rodine, ako si príbuzní priali. K hrobu bolo prizvaných už len asi 400 hostí.

Obyčajní ľudia a štátnici sa s prvým černošským prezidentom JAR lúčili tento týždeň v Johannesburgu a v hlavnom meste Pretórii. V Qunu potom prevládla atmosféra intímneho spomínania na Mandelov život a boli tiež vykonané kmeňové rituály.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #JAR #Nelson Mandela