Hollande nasleduje Gaucka. Ani on nepôjde do Soči

Počty politikov, ktorí nepôjdu na februárové zimné olympijské hry v ruskom Soči, sa ďalej rozširujú. Najnovšie sa k nim pridal francúzsky prezident François Hollande a minister zahraničia Laurent Fabius.

16.12.2013 10:23
Francois Hollande Foto:
Francúzsky prezident Francois Hollande .
debata (80)

Oznámil to šéf parížskej diplomacie rozhlasovej stanici Europe 1. Už pred nimi rovnaký zámer oznámili podpredsedníčka Európskej komisie Viviane Redingová a nemecký prezident Joachim Gauck. Na toho sa podľa nemeckej tlače rozhnevala kancelárka Angela Merkelovú, ktorú hlava štátu údajne vopred neinformovala.

Rovnako ako Gauck, ani Fabius neúčasť popredných francúzskych predstaviteľov na olympiáde nezdôvodnil. „Prajem týmto hrám veľa úspechov,“ iba poznamenal francúzsky minister zahraničia. Spravodajské servery spomenuli, že aj vo Francúzsku zaznieva kritika úrovne dodržiavania ľudských práv v Rusku.

Ako prvý z popredných európskych štátnikov potvrdil svoj ​​úmysel neísť do Soči nemecký prezident Gauck. Podľa aktuálneho vydania magazínu Der Spiegel to vyvolalo negatívnu reakciu Merkelovej, pretože hlava štátu o tom údajne kancelárkin úrad vopred neinformovala a jeho vedenie sa to dozvedelo až z médií. Prezidentský úrad to však poprel. Podobné informácie priniesol aj nedeľník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS). Keby bol prezident Merkelovú dopredu o svojich úmysloch informoval, snažila by sa ho vraj od nich odradiť, uviedol FAS.

Podľa názoru niektorých ľudí z úradu kancelárky sa Gauck snaží polarizovať nemecko-ruské vzťahy. Bývalý bojovník za občianske práva v komunistickej Nemeckej demokratickej republike sa nikdy netajil výhradami, ako Kremeľ k dodržiavaniu ľudských práv pristupuje. Od svojho vlaňajšieho nástupu do funkcie nebol ešte Gauck na oficiálnej návšteve Ruska.

Zatiaľ jedinou čelnou političkou, ktorá oznámila dôvody svojej neúčasti na hrách v Soči, bola eurokomisárka Redingová. „Určite nepôjdem do Soči, kým sa bude s menšinami zaobchádzať spôsobom ako podľa súčasných ruských zákonov,“ uviedla minulý týždeň na Twitteri. Poukázala tak na sporný zákon o zákaze propagácie homosexuality medzi mládežou, na základe ktorého hrozí v Rusku pokuta až 100-tisíc rubľov (2 200 eur) a až 15 dní väzenia či vyhostenie z krajiny.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #olympiáda #Soči #Francois Hollande #Joachim Gauck