EÚ uzavrela s Tureckom dohodu umožňujúcu uvoľnenie víz

Európska únia a Turecko podpísali v Ankare dohodu, ktorá odštartuje rokovania o uvoľnení vízovej povinnosti pre tureckých občanov cestujúcich do krajín EÚ.

16.12.2013 13:42
debata (8)

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan označil podpis za „míľnik“ vo vzťahoch Ankary s Bruselom, uviedla agentúra AP. Turecko však výmenou za ústretovosť Únie pristúpilo na to, že bude prijímať späť nelegálnych prisťahovalcov, ktorí sa do EÚ dostali cez jeho územie.

Dohoda o uvoľnení víz je ďalším krokom na ceste zbližovania Turecka a EÚ po tom, čo sa dvadsaťosmička v októbri rozhodla oživiť s Ankarou prístupové rozhovory, ktoré pred tromi rokmi uviazli na mŕtvom bode kvôli sporu s Cyprom. Turecko je kandidátskou krajinou EÚ, o členstvo požiadalo už v roku 1987 a prístupové rozhovory vedie od roku 2005.

Problém nelegálnych prisťahovalcov rieši tento rok Únia zvlášť naliehavo po tom, čo sa znásobili počty utečencov, ktorí sa chcú na jej územie dostať. Turecko je hlavnou tranzitnou krajinou pre imigrantov z Ázie a Afriky, susedné Grécko kvôli prílivu utečencov z Turecka už vlani výrazne sprísnilo hraničné kontroly. Agentúra Frontex napriek tomu v roku 2012 spočítala, že námorné hliadky odhalili pri kontrolách v Egejskom mori o 912 percent viac nelegálnych prisťahovalcov než rok predtým.

S prúdom imigrantov mieriacich do EÚ cez Turecko majú problémy aj v Bulharsku, ktoré však na rozdiel od Grécka nie je členom schengenského systému bez hraničných kontrol.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Turecko #vízová povinnosť