NSA zvažuje amnestiu pre Snowdena

Americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) zvažuje amnestiu pre svojho bývalého spolupracovníka Edwarda Snowdena, ktorý odhalil kauzu okolo masového odpočúvania zo strany NSA a ušiel z USA.

16.12.2013 13:55
Snowden Foto:
Edward Snowden ma archívnej fotografii počas prvej tlačovej konferencie na moskovskom letisku Šeremetevo.
debata (19)

Túto možnosť podľa americkej televíznej stanice CBS pripustil Richard Ledgett, ktorý má v NSA na starosti úniky informácií. Riaditeľ agentúry Keith Alexander, ktorý vo funkcii končí na budúci rok, však túto myšlienku odmietol. Ministerstvo zahraničia USA uviedlo, že jeho stanovisko sa nemení a Snowden sa musí vrátiť a čeliť obvineniam. Snowden, ktorý dostal azyl v Rusku, je v USA obvinený zo špionáže.

O prípadnej amnestii pre Snowdena by sa podľa Ledgetta malo rokovať. Podmienkou však musia byť záruky, že už nebudú prezradené žiadne ďalšie tajné informácie. „Potrebujeme záruky, že zvyšok údajov je zabezpečený a tieto záruky musia byť veľmi vysoké, nebude stačiť len slovo,“ povedal. Ledgetta podľa vlastných slov veľmi znepokojujú niektoré tajné dokumenty, ktoré ešte neboli zverejnené.

Snowden údajne získal až 1,7 milióna takýchto dokumentov a doteraz zverejnil len necelé dve percentá. Vyplýva z nich, že prostredníctvom špeciálneho programu fungujúceho od roku 2006 americké tajné služby ilegálne sledovali viaceré európske vlády, ich lídrov ale i milióny bežných občanov.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Snowden #NSA #USA