V Nemecku podpísali zmluvu veľkej koalície

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, predseda sociálnej demokracie (SPD) Sigmar Gabriel a predseda bavorskej Kresťansko únie (CDU) Horst Seehofer v pondelok podpísali koaličnú zmluvu.

16.12.2013 15:23
debata (1)
Kancelárka Angela Merkelová (CDU) šéf CSU Horst... Foto: Reuters, FABRIZIO BENSCH
Merkelová, Seehofer, Gabriel, Nemecko Kancelárka Angela Merkelová (CDU) šéf CSU Horst Seehofer (vpravo) a líder SPD Sigmar Gabriel (vľavo) podpísali koaličnú zmluvu.

Formálne tak potvrdili vytvorenie veľkej koalície, na ktorej sa strany dohodli na konci novembra. Vláda sa ujme vedenia krajiny v utorok, kedy poslanci zvolia Merkelovú za kancelárku. Veľká koalícia konzervatívnej únie CDU/CSU a SPD povedie Nemecko tretíkrát v histórii. Prvýkrát sa nemeckí politici na takom usporiadaní dohodli v roku 1966. Druhá veľká koalícia vznikla v roku 2005, kedy sa po prvýkrát ujala kancelárskeho úradu Merkelová.

„Veľká koalícia je koalíciou pre veľké úlohy,“ uviedla pred podpisom zmluvy Merkelová. Vyzdvihla pritom, že jej kabinet bude musieť vyriešiť problémy spojené s transformáciou nemeckej energetiky, či zabezpečiť hospodársku stabilitu krajiny bez prehlbovania štátneho dlhu a bez zvyšovania daní.

CDU/CSU a SPD rokovali o vláde zhruba dva mesiace. Na podmienkach koalície sa zhodli na konci novembra a koaličnú zmluvu následne schválili kancelárie dvoch konzervatívnych strán. Konečné potvrdenie veľké koalície dodala SPD, keď v sobotu vyhlásila výsledky vnútrostraníckeho referenda. V ňom sa viac ako tri štvrtiny hlasujúcich vyslovili pre vstup strany do vlády s konzervatívcami.

CDU bude mať vo vláde kancelárku a päť ministrov. Okrem iného obsadí rezorty financií, vnútra alebo obrany. SPD pošle do kabinetu šesť zástupcov, pričom Gabriel bude vicekancelár a ministrom hospodárstva a energetiky. Do čela ministerstva zahraničia sa po štyroch rokoch vráti sociálny demokrat Frank-Walter Steinmeier. Tri rezorty vo vláde budú riadiť zástupcovia CSU, okrem iného ministerstvo dopravy.

V kabinete bude prvýkrát žena s tureckými koreňmi

Členkou nemeckej spolkovej vlády bude vôbec prvýkrát žena s tureckými koreňmi. Podpredsedníčka sociálnej demokracie SPD a poslankyňa Spolkového snemu Aydan Özoguzová bude v kabinete kancelárky Angely Merkelovej zastávať úrad splnomocnenkyne vlády pre migráciu, utečencov a integráciu, informoval portál Süddeutsche.de.

„Veľmi sa teším, že zasadnem ku kabinetnému stolu,“ vyhlásila 46-ročná politička, ktorá je dcérou tureckých prisťahovalcov. „Cítim sa ako Nemka, som však hrdá aj na svoj ​​turecký pôvod.“

Özoguzová na poste splnomocnenkyne nahradí Máriu Böhmerovú, ktorá túto pozíciu zastávala od roku 2005. Vtedy sa tento vysoký úrad stal súčasťou agendy kancelára, predtým spadal pod príslušné ministerstvá.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Nemecko #Angela Merkelová #SPD #CDU/CSU