Pretória má novú sochu Nelsona Mandelu

Juhoafrickí predstavitelia v pondelok odhalili pred sídlom vlády v Pretórii deväťmetrovú sochu bývalého prezidenta Nelsona Mandelu, ktorý 5. decembra zomrel vo veku 95 rokov.

16.12.2013 20:52
Nelson Mandela Foto: ,
Bývalý juhoafrický prezident Nelson Mandela na fotografii z roku 2008.
debata

Slávnostný obrad za účasti prezidenta Jacoba Zumu sa uskutočnil pri príležitosti sviatku zmierenia, ktorý si Juhoafričania tento rok pripomínajú zhodou okolností deň po tom, ako Mandelu pochovali a skončil sa týždeň trvajúci štátny smútok. Nová socha sa nachádza na priestranstve obklopujúcom takzvané Budovy únie, kde svetoznámy bojovník proti rasovej segregácii po zvolení za prezidenta v roku 1994 vystúpil s inauguračným prejavom. Pre mnohých Juhoafričanov bol pritom vládny komplex kedysi nenávideným symbolom režimu presadzujúceho apartheid. Napriek Mandelovmu úmrtiu sa odhalenie sochy nieslo v radostnej atmosfére, ktorú dokresľovala vojenská hudba či prelety stíhačiek.

Mandelu v nedeľu pochovali v dedine Qunu na juhovýchode JAR, kde vyrastal. Na pohrebe sa zúčastnilo približne 4500 ľudí vrátane afrických štátnikov a britského princa Charlesa. Pietna spomienka za exprezidenta, na ktorej sa zúčastnili predstavitelia z celého sveta, sa konala ešte v utorok na futbalovom štadióne v Sowete.

debata chyba
Viac na túto tému: #JAR #socha #Nelson Mandela #Pretória